19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMagic Național: Teatru, poezie și improvizație

Magic Național: Teatru, poezie și improvizație

Sub acest generic, spectacolul-concert al Teatrului Național „I.L. Caragiale“ ne ține departe de cotidianul asurzitor, conducându-ne în lumea muzicii calde și a cuvintelor șoptite, a ritmurilor vibrante. 

Actori și muzicieni ne oferă o frumoasă călătorie artistică prin atmosfera cu parfum de epocă a Bucureştiului de demult, a meleagurilor îndepărtate unde s-a născut jazz-ul, a Parisului cu şarmanta lui şansonetă. 

După ce Ion Caramitru, care semnează și regia spectacolului, ne aduce aminte cât de minunată este poezia Anei Blandiana, acordeonul lui Emy Drăgoi, alături de Orchestra „Jazz Hot Club Romania“ și Lucian Maxim, se dezlănțuie pe ritmuri de jazz manouche ori cele ale vibrantei șansonete. 

Momentele comice susținute de ActOrchestra – absolut minunați cei trei tineri actori, Petre Ancuța, Florin Călbăjos și Emilian Mârnea! – sunt urmate de vioara Biancăi Drăgoi, care ne pregătește pentru o călătorie printre amintiri, îngânând și noi alături de Aylin Cadâr „Pe boltă când apare Luna“. 

Marius Manole cântă și recită așa cum ne-a obișnuit, cu talent, urmat de colega lui de scenă, Medeea Marinescu, ce dezvăluie publicului o sensibilă interpretă de muzică. 

Ritmurile sentimentale sunt imediat animate de un moment dinamic de step susținut de Eduard Adam, pentru ca apoi să răsune „Ciuleandra“ în interpretarea lui Emy Drăgoi, alături de orchestra sa, în cadrul unui nou pro­iect muzical ce îi poartă semnătura, 3D Pro’ect. 

Lucian Maxim, acest adevărat vrăjitor al tobelor, ne surprinde cu frenezia și măiestria cu care folosește multe alte instrumente, mai rar întâlnite. 

Amuzant și emoționant a fost duelul celor două viori ale Alessiei și Biancăi Drăgoi. Nu lipsește momentul coregrafic, interpretat de Istvan Teglas. Lari Giorgescu ne arată că nimic nu are savoare fără I.L. Caragiale, iar Anca Sigartău ne  amintește ce talent complex este, trecând de la Edith Piaf la Foaie verde by Leliță Ioană, cu inserții de jazz, cu o ușurință ce a stârnit aplauzele sălii. 

„Frunză verde de albastru“, de Nichita Stănescu, în interpretarea marelui iubitor de poezie Ion Caramitru, a încheiat seara propusă de Magic Național. Pe 7 august spectacolul va fi prezentat publicului macedonean şi oaspeților străini, ca invitat la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Vară, Ohrid 2017.   

Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă