2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist24 iulie în istorie: Cuza înființează Grănicerii. Pacepa fuge de la Securitate...

24 iulie în istorie: Cuza înființează Grănicerii. Pacepa fuge de la Securitate și cere azil politic în SUA

Data de 24 iulie este recunoscută în România drept Ziua Poliţiei de Frontieră, în amintirea datei de 24 iulie 1864, când domnitorul Cuza a înfiinţat grănicerii. 100 de ani mai târziu, generalul Mihai Pacepa, al doilea om în ierarhia spionajului românesc, a cerut azil politic în SUA.

Deschideţi GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc pe 24 iulie în istorie.

1567: Maria, regină a Scoției, este forțată să abdice și este înlocuită pe tron de fiul ei în vârstă de un an, Iacob al VI-lea.

1783. S-a născut Simon Bolivar, general şi om politic, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominaţia spaniolă.

1802. Se naște Alexandre Dumas, scriitor francez  (“Contele de Monte-Cristo”).

1857. S-a născut scriitorul danez Henrik Pontoppidan, laureat al Premiului Nobel.

1860. S-a născut Alfons Mucha, desenator și pictor ceh.

1864. S-a înfiinţat Poliţia de Frontieră a României. Actul de naştere al instituţiei este considerat Decretul 892 din 24 iulie 1864, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i–a reunit pe grănicerii moldoveni cu cei munteni într–o singură structură, organizată pe zece batalioane grupate în patru  „inspectorii”.

1886. S-a născut actorul Mişu Fotino, fondator al Teatrului de Stat din Braşov.

1897. S-a născut Amelia Earhart, pioner al aviaţiei, militantă pentru drepturile femeii.

1911. Redescoperirea „orașului pierdut al incașilor”, Machu Picchu.

1911. S-a născut scriitorul argentinian Ernesto Sabato.

1915. În timp ce era ancorată într-un port pe Chicago River, nava SS Eastland s-a înclinat din cauza numărului prea mare de pasageri. 845 de oameni și-au pierdut viața.

1917.  Are loc Bătălia de la Mărăşeşti, cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul Primului Război Mondial.

1923.  S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau granițele moderne ale Turciei, în urma războiului turc de independență.

1945. În timpul lucrărilor Conferinței de la Potsdam, președintele Harry Truman l–a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.

1949. Sunt inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după model sovietic.

1954. S-a născut caiacistul Vasile Dîba, campion olimpic la Montreal, în 1976.

1969. A murit Witold Gombrowicz, romancier polonez.

1970. S-a născut actrița și cântăreața Jennifer Lopez.

1977. A murit actorul și poetul Emil Botta.

1978. Generalul Ion Mihai Pacepa, adjunctul şefului Direcţiei Informaţii Externe, secretar de stat în Ministerul de Interne cere azil politic ambasadei SUA de la Bonn.

1980. A murit Vladimir Vysotky, actor, poet și muzician rus.

1990. Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie, ca sărbătoare naţională a României, ziua de 1 decembrie.

1991. A murit scriitorul Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel.

2001. Simeon de Saxa-Coburg și Gotha, care în copilărie fusese țar al Bulgariei, a devenit prim-ministru al guvernului de la Sofia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă