9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Sediul Antena 3 ar putea fi confiscat

REVISTA PRESEI. Sediul Antena 3 ar putea fi confiscat

Ziarele de marţi scriu despre sediul Antena 3, care ar putea fi confiscat, pentru recuperarea prejudiciului în dosarul ICA, dar şi despre modificările propuse de Ministerul Culturii, la Ordonața 198/2008, privind managementul instituțiilor de cultură.

Din Adevărul aflam că judecătorii dau verde la confiscarea sediului Antena 3, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu, privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), de care a fost găsit vinovat şi pentru care a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

“În solicitarea către instanţă, funcţionarii statului au arătat că se lovesc de o serie de tertipuri procedurale ridicate de avocaţii firmelor lui Dan Voiculescu. Conform sentinţei din dosarul ICA, terenurile şi clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susţinut avocaţii lui Voiculescu. Iar clădirea în care funcţionează televiziunea Antena 3, fondată de fostul senator, este închiriată de la o altă societate (la care acţionari sunt tot membrii familiei Voiculescu – n.r.). Contractul dintre cele două firme a fost invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, decizia instanţei de confiscare a clădirii. În două dintre procesele deschise pentru a bloca Fiscul, judecătorii au stabilit că Antena 3 nu poate fi dată afară din clădirea inchiriată de la Antena Group, atâta timp cât durează contractul de închiriere. Însă decizia de luni a Curţii de Apel le-a dat verde inspectorilor de la Fisc să preia clădirea”, scrie Adevărul.

Evenimentul Zilei scrie despre modificările propuse de Ministerul Culturii, la Ordonața 198/2008, privind managementul instituțiilor de cultură şi care prevede restrângerea numărului de mandate ale managerilor de teatru, la două. 

“Teatrul nu începe și nu se sfârșește, din fericire, cu noi”, răspunde Dorina Lazăr, managerul Teatrului Odeon. „Tinerii au dreptul să creadă ce vor. De 20 de ani tot am fost la conducere și pot să spun că niciun director de teatru nu este iubit. Lumea te înjură și de jos în sus, și de sus în jos. Bănuiala mea este că cineva vrea să scape de Ion Caramitru. Frumos ar fi să-și asume”, adaugă Dorina Lazăr. Din 2003, Dorina Lazăr (foto) este directorul Teatrului Odeon. Atunci, actrița a ieșit la pensie și a dat concurs pentru postul de conducere. Ea spune că pentru a fi manager trebuie să ai continuitate și să uiți de ambițiile personale. „Cel mai mare director al Teatrului Giulești a fost Elena Deleanu. A condus instituția de cultură 38 de ani și datorită ei avem Sala Majestic și aniversăm atâția ani de teatru”, ne-a declarat Dorina Lazăr”, potrivit EVZ.

HotNews scrie despre cum au fraudat bugetul de stat mai multe firme din categoria marilor contribuabili.

 “Începând cu ianuarie 2014, inspectorii antifraudă fiscală au analizat și monitorizat activitatea comercială a 62 firme, care au realizat importuri și achiziții intracomunitare de legume și fructe din ianuarie 2012 până în prezent. “Circuitul era controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă și reprezenta liderul de piață în acest domeniu, pentru unii retaileri fiind chiar cel mai important furnizor, după valoarea contractelor”, spun oficialii ANAF. Potrivit acestora, sistemul de fraudare funcționa pe două paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societăți tip “fantomă”, fără active, înființate pe numele unor persoane cu situație materială precară, fără studii și fără venituri (cetățeni români sau arabi, refugiați din zone de conflict), care primeau între 100 și 200 lei pentru fiecare firmă. “Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligațiile fiscale, fie refuzau să le plătească și intrau în insolvență, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori și facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit să confere aparentă legalității și seriozității necesare colaborării cu marile lanțuri de retail. Timp de doi ani și jumătate, au fost descărcate și comercializate săptămânal în România cca 570 tone legume și fructe (28 TIR-uri), cu predilecție banane și portocale provenite din UE (Franța, Olanda, Grecia și Italia) și citrice importate de la o firmă din Turcia, controlată de tatăl uneia dintre persoanele implicate”, mai arată reprezentanții Fiscului, citaţi de HotNews.

Din ZF alfăm că angajaţii români sunt cu 67% mai productivi decât în urmă cu 10 ani.

“Productivitatea angajaţilor români a ajuns în 2014 la 56,7% din media înregis­tra­tă la nivelul statelor din Uniunea Europeană (de 100%), faţă de nivelul din 2004, când era de 34%, ceea ce înseamnă că angajaţii români sunt cu 67% mai productivi decât acum un deceniu. În Polonia, care are o productivi­tate la nivelul de circa 74% din media UE, productivitatea per angajat a crescut cu 22% în perioa­da 2004-2014, în timp ce în Cehia, unde productivi­tatea mun­cii este de 77% din media UE, creşterea a fost de doar 5% în ultimii zece ani. „Faptul că avem cea mai mare creştere a pro­duc­tivităţii muncii din rândul state­lor UE reprezintă o veste bună, dar ne mai trebuie 10, 15 sau poate chiar 20 de ani ca să ajungem la media înregistrată de celelalte state din UE. Creşterea a fost mare pentru că am pornit de la o bază foarte mică, suntem încă departe de nivelul altor state la productivitate“, a explicat HR director al firmei de audit BDO Balkans, Sorin Faur, citat de ZF.

Wall Street scrie despre preţul timbrului de mediu, care a crescut, deşi formula de calcul a rămas cea de anul trecut. Valoarea în lei a taxei este stabilită pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, iar acesta a crescut la 4,4159 lei.

“Timbrul de mediu 2016 va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri, celelalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, vor plăți în continuare taxa auto 2012. Calculul timbrului de mediu se face pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, normă de poluare, cilindreea și vechimea mașinii. Timbrul de mediu se aplică autoturismelor aduse din UE, la revânzarea mașinilor înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a plătit taxa, sau la reinmatricularea mașinilor pentru care taxa auto a fost recuperată în instanță”, scrie Wall Street.

Gazeta Sporturilor scrie despre starea de sănătate a fostului fotbalist Dănuţ Lupu, jucător care a strîns 228 de partide şi a marcat 44 de goluri şi câștigat titlul cu Dinamo in 1989/90 și cu Rapid 1998/99.

În vîrstă de 48 de ani, fostul fotbalist a fost internat sâmbătă cu gripă și insuficiență respiratorie severă. În momentul de față, Lupu nu este intubat, poate vorbi, dar starea sa este gravă. Acesta este ținut într-un “cort” medical, care asigură o presiune mărită a oxigenului. Prognosticul este imprevizibil, situația fiind gravă, oricînd putînd apărea complicații. Contactat la ora 19:45, purtătorul de cuvînt al Institului “Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, a confirmat informațiile: “Este la terapie intensivă, în stare gravă. Nu e intubat, e conștient, dar nu se poate da un prognostic”. La întrebarea reporterului GSP dacă există risc vital, Apostolescu a explicat: “Din moment ce se află în stare gravă la terapie intensivă orice este posibil, există și acest risc”, potrivit Gsp.

Din Prosport aflăm motivele pentru care nu s-a realizat transferul jucătorului Constantin Budescu în Quatar.

”Am făcut vizita medicală (n.r. cu Umm Salal), dar nu am fost de acord cu unele clauze. Sunt nişte clauze care nu cred că nu mai pot exista în alte contracte. Ceva de genul că pot renunţa la mine dacă îmi plătesc două sau trei salarii. Erau în defavoarea mea şi nu am acceptat. Există şi o ofertă din China. Pot pleca şi la vară liniştit. În niciun caz nu mă afectează dacă nu mă transfer în această iarnă. Nu pierd pregătirea de iarnă, m-am antrenat în tot acest timp. A fost Crăciunul, dar nu am mâncat sarmale. Important este că cei de la club au nevoie de bani şi aş vrea să-i ajut. E păcat că au reuşit să facă rezultate frumoase. În Qatar am mers pe vorbe şi m-am întâlnit acolo cu altceva. Am o ofertă, dar încă nu mi s-a prezentat contractul. Aştept contractul, să vedem. Sunt mai multe discuţii. N-am discutat niciodată despre bani cu Gigi Becali. Nu cred că aveam probleme de adaptare la Steaua”, potrivit Prosport.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă