Vestigii romane importante descoperite în Maramureş

de Catalin Vischi , 30 august 2010
Vestigii romane importante descoperite în Maramureş

Arheologii maramureşeni au făcut câteva descoperiri extrem de importante în situl din satul Bozânta Mică, însă vor fi nevoiţi să întrerupă munca de cercetare pentru că... nu primesc alţi bani în acest an.  Aşa că şantierul arheologic deschis în urmă cu un an, unde au fost descoperit[ acum două monede romane, un pandantiv, diferite obiecte metalice încă neidentificate, precum şi doua complexe din epoca medieval timpurie, a fost închis la sfârşitul lunii august, cel puţin până anul viitor. Situl arheologic Bozânta Mică-Grind, situat la confluenţa Someşului cu Lăpuşul, a fost descoperit în anul 1992 de dr. Ioan Stanciu, pe atunci angajat al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, însă a fost cercetat de arheologii maramureşeni doar de anul trecut, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj Napoca, unde lucrează acum dr. Stanciu.  Descoperirea echipei coordonate de dr. Stanciu, din care fac parte arheologii Dan Pop, Raul Cardoş, Marius Ardeleanu, Dorian Ghiman (restaurator) şi Zamfir Şomcutean (conservator), este extrem de importantă şi prin prisma faptului că reprezintă o dovadă a schimburilor comerciale dintre locuitorii din afara graniţelor Imperiului Roman si cei din interiorul imperiului.

Bani lui Marcus Aurelius şi Severus Alexander

"În acest an, s-au descoperit două monede de epocă romană imperială. Una dintre ele din timpul lui Marcus Aurelius, mai exact pe moneda apare soţia acestuia, Faustina II. Moneda se datează între anii 176-180 d.Chr., fiind emisă dupa moartea împărătesei. A doua monedă este din timpul Iuliei Mamea, mama împaratului Severus Alexander, şi se datează în anul 232 d.Chr.", a confirmat arheologul Raul Cardoş.

În timpul săpăturilor arheologice, istoricii au mai descoperit un pandantiv din bronz şi mai multe obiecte metalice încă neidentificate, dar arheologul Marius Ardeleanu a remarcat şi „descoperirea a două complexe medieval timpurii, foarte importante, datate în secolul VIII d.Hr., câteva gropi de stâlpi care delimitau locuinţe sau anexe gospodăreşti de epocă romană, precum şi vetre din epoca bronzului". În situl de la Bozânta Mică au fost identificate trei sate: din epoca bronzului (aproximativ 1500-1000 î.Hr.), din epoca romană - Barbaricum (din afara graniţelor Imperiului Roman) şi din epoca medieval timpurie (sec. VIII-IX d.Hr.). Arheologul şef al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, Dan Pop, a spus că „surprizele" pe care le-au avut în acest an sunt legate şi de calitatea obiectelor descoperite, foarte bine păstrate, şi că au fost posibile şi datorită faptului că au folosit în premieră studiul magnetometric, fapt care i-a ajutat să economisească timp şi bani. Studiul a indicat unde se află densitate mare de structuri arse sau structuri zidite sub pământ.

Dacă descoperirile din epoca bronzului sunt relativ familiare arheologilor din nord-vest, cele din epocile romană şi medieval-timpurie sunt mai puţin cunoscute şi de aceea maramureşenii şi-au îndeptat atenţia spre acestea.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design