10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDelfinariul din Constanța, vizitat în acest an de un număr record de...

Delfinariul din Constanța, vizitat în acest an de un număr record de turiști

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța este una dintre principalele atracții ale litoralului. Numărul persoanelor care au vizitat Delfinariul și acvariul a crescut cu 26% față de anul trecut. Peste 380.000 de turiști și constănțeni le-au trecut pragul în lunile mai-august.

„Încasările au crescut cu mai mult de 30%, pentru că a crescut numărul de vizitatori adulți. Am tentat mai mulți adulți, care obișnuiau să intre în microrezervație și să-și trimită numai copiii la Delfinariu, ceea ce este important, pentru că educație trebuie făcută și celor mari, celor care acum pot strica, celor care acum condiționează evoluția vieții animalelor sălbatice, prin prezența lor, prin pescuit, prin activitățile lor curente, prin faptul că mănâncă o anumită specie de pește, cum e calcanul, care se prinde într-un fel periculos pentru delfini. Ne-am făcut datoria în acest sens. Suntem implicați social, pentru că suntem muzeu. Dincolo de distracție, trebuie să lăsăm omului o informație pe care să o folosească în activitatea viitoare”, a spus directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă. În urma vizitelor la Delfinariu, spune dr. Adrian Bîlbă, oamenii au alt respect pentru aceste animale.
Numărul mare de spectatori a creat însă și probleme: cozi foarte mari. Oamenii au stat și o oră la coadă, în ciuda faptului că s-a suplimentat numărul de casiere. Există aproape o cutumă pe litoral: dacă nu e vreme de plajă, lumea se înghesuie la Delfinariu. Lucrurile se vor schimba însă în curând.

„Peste câteva zile vom intra cu bilete online. Nu a fost simplu, suntem instituție publică, suntem muzeu. Biletele online se vor vinde și pe site-ul nostru, se vor vinde și pe marile site-uri de bilete online. Nu va exista o limită în vânzarea biletelor. Vom începe de acum, pentru că nu vrem să avem sincope în vară”, a spus directorul CMSN, Adrian Bîlbă. Bilete se vor putea cumpăra și de pe o aplicație de pe telefonul mobil. Cine va veni în fața Delfinariului și va vedea că e coadă va putea cumpăra biletul din fața Delfinariului. Nu e nevoie să îl printeze. Biletul va fi citit electronic, direct de pe ecranul telefonului.  

PIEDICI. Legislație depășită pentru leii-de-mare

Un alt neajuns este faptul că nu au putut fi admirați, din această vară, leii-de-mare. „Din păcate, legislația de autorizare a bazinelor pentru foci nu este acordată cu Europa. Cer niște adâncimi care nu sunt cerute nicăieri în Europa și în lume, pentru că legea a fost făcută cu un fel de copy-paste a legii pentru delfini, cu mici modificări”, a spus Adrian Bîlbă. Legislația românească cere o adâncime de cinci metri, alte țări cer doi-trei metri, pentru că vorbim despre animale terestre. E destul de dificil de surmontat pe cale legislativă această problemă. „Voi face un bazin de cinci metri, în cele din urmă”, a conchis Adrian Bîlbă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă