O localitate din Vâlcea ar putea deveni staţiune balneară, la 126 de ani de la primele demersuri

de Roxana Petre , 13 februarie 2016 - stire actualizata la ora 11:48, 13 februarie 2016
Foto: Wikipedia

Localitatea Costeşti doreşte să devină staţiune balneară, la 126 de ani de la descoperirea primelor ape minerale şi de la realizarea primului pavilion balnear. În timpul lui Carol I, localitatea vâlceană urma să fie declarată staţiune balneară, informează Agerpres.

Potrivit autorităţilor din Vâlcea, Costeşti se bucură de un patrimoniu la fel de mare ca al staţiunii Călimăneşti. În aceste condiţii, are toate atuurile pentru a primi respectiva distincţie, atât prin zestrea ecleziastică, cât şi prin monumentele naturale din Parcul Naţional Buila Vânturiţa, aerul ozonat şi potenţialul balnear. 

"Aşadar nu doar izvoarele sulfuroase, care au determinat Casa Regală să ofere distincţia de localitate în curs de a deveni staţiune, ci şi cele patru mănăstiri, Cheile Bistriţei, zecile de peşteri, calitatea aerului, trovanţii, Muzeul Bălintescu, arhitectura caselor, bisericile de lemn, un uriaş bazin turistic pe care Costeştiul îl poate valorifica în sensul devenirii a şaptea staţiune a judeţului Vâlcea. Noi lucrăm la documentaţie, la PUG, unde suntem sprijiniţi de arhitecţi din Franţa", a declarat primarul Toma Peştereanu. 

Pe teritoriul localităţii Costeşti a fost identificat, la finele secolului al XIX-lea, un bogat zăcământ de izvoare sulfuroase şi au început demersurile pentru ridicarea unui pavilion balnear. Totodată, Costeştiul a primit titulatura de localitate în curs de atestare ca staţiune, dar ulterior a început războiul, lucrurile au stagnat, iar după anii '50 ideea a dispărut din planurile noilor autorităţi. 

Localitatea vâlceană, considerată de specialiştii în turism şi patrimoniu drept un muzeu în aer liber, cuprinde patru mănăstiri - Bistriţa, Arnota, Peri şi Păpuşa, mai multe biserici de lemn, cheile Bistriţei, muzeul Trovanţilor, Muzeul Bălintescu, 10 unităţi turistice, din care un complex hotelier.

Comentarii

 • Nick29

  13 februarie 2016 18:37

  Fara a obtine Licenta de dare in concesiune pentru exploatare a apelor minerale din zona nu se va putea trece la constructia hoteluluihotelelor.Primaria sa faca bine si sa citeasca Legea Minelor nr. 852003. Fara a avea o evaluare cantitativa si calitativa a rezervei de ape minerale terapeutice si potabile de izvor sausi plate nu se poate fundamenta nici-o investitie

  raspunde comentariului
 • apa, aerul si fraierul

  13 februarie 2016 12:04

  se vor bugura oligarhii politici care au pus taxa pe izvoare si poteci.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design