10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai mare chef în aer liber

Cel mai mare chef în aer liber

Parcul Herăstrău, Centrul Vechi, Piaţa Constituţiei, precum şi Piaţa Arthur Verona au fost punctele cardinale ale Zilelor Bucureştiului din acest an.

 

Nelipsita bătaie cu flori de la şosea, din Parcul Herăstrău, Parada elevilor şi concertul dedicat lor din Piaţa Constituţiei au încheiat aseară Zilele Bucureştiului. Artificiile au făcut deliciul miilor de bucureşteni care au ieşit din case în acest sfârşit de săptămână de toamnă târzie, excelent pentru promenadă, pentru plimbările trăsurilor şi actorii îmbrăcaţi în costume de epocă, pentru terase şi cumpărături prin târgurile tradiţionale.

Dacă cineva, prin absurd, şi-ar fi dorit să viziteze toate obiectivele şi să vadă toate evenimentele ar fi avut nevoie de cel puţin încă două zile complete, fără somn, fără pauze şi fără cozi. Toate cadourile au fost oferite gratuit bucureştenilor.

La Parada elevilor, ediţia a treia, au fost aşteptaţi circa 16.000 de copii. S-au adunat în faţa Sălii Palatului şi apoi au mărşăluit până în Piaţa Constituţiei, unde au „primit în dar” un superconcert susţinut de Andreea Bălan, Alex Velea, Andreea Bănică şi Connect-R.

Distracţie în parcuri

Lumea a aşteptat cuminte la cozi, fie pentru plimbările cu vaporaşul pe lacurile Herăstrău şi Floreasca, fie la spectacolele de teatru ce aparţin de Primăria Capitalei. Gratuită a fost şi intrarea la Arcul de Triumf, pe terasă sau în cele patru expoziţii permanente pe care le găzduieşte, accesul fiind posibil foarte rar în acest muzeu.

Marii beneficiari au fost copiii: cuminţi sau nu, toţi au meritat spectacolele de stradă din centrul vechi, cum a fost cel al actorilor Teatrului Masca pe picioroange. Unii au avut nevoie şi de curaj pentru călărie, aseară, în Parcul Tineretului, unde a avut loc un spectacol de echitaţie oferit de Clubul Equestria şi echipa de cascadori profesionişti. Manifestările din Piaţa Constituţiei s-au încheiat aseară cu spectacolul francez inedit „Piaţa Îngerilor”, adus de Compania de teatru de stradă Les Studios de Cirque.

Românul talentat, premiat în Norvegia

Pianistul Bogdan Oţa, clasat al doilea în finala show-ului „Norvegienii au talent”, a fost aplaudat sâmbătă seară de circa 3.000 de oameni. Oţa a devenit celebru în România abia după ce a fost remarcat în Norvegia pentru talentul său de compozitor şi interpret. Acesta a fost primul lui concert în Bucureşti, dar şi o premieră personală, cântând pentru prima dată în carieră alături de o orchestră. Bogdan Oţa a interpretat şase compoziţii proprii, îmbinând muzic a simfonică cu elemente moderne. Tânărul compozitor, de numai 33 de ani, a fost copleşit de emoţii, după cum a spus chiar pe scenă, la finalul concertului.

Concertul susţinut de el în Piaţa Constituţiei a avut loc în cadrul unui eveniment mixt, de muzică clasică şi pop, unde au participat artişti ai Orchestrei Naţionale Radio, dirijaţi de Tiberiu Soare, soprana Valentina Năforniţă şi tenorul Marius Manea, Big Band-ul Radio, Corul Bucureşti, dar şi Monica Anghel, Direcţia 5, Cornel Ilie sau Lora.

Târguri pentru toate gusturile

Lume multă a fost şi în târgurile ţărăneşti, chiar şi în cele dedicate gospodinelor din Piaţa Obor, de pildă, dar şi la Târgul de Carte sau la Târgul Meşteşugarilor. Totul era animat de muzică şi bună-dispoziţie, întreţinute şi de fanfarele din parcuri, de trăsurile pline de copii, de interpreţii muzicii populare ce au cântat în Herăstrău, de folkiştii de pe Strada Franceză şi de concertele din fiecare seară. Liniştea peste oraş s-a lăsat târziu aseară, abia după ce s-au stins luminile artificiilor de pe cerul Bucureştiului.

Zilele Bucureştiului sunt organizate anual de Primăria Capitalei, marcând astfel data primei menţionări a numelui „Bucureşti” într-un document datat 20 septembrie 1459, emis de către cancelaria voievodului Vlad Ţepeş.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă