Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avocatul Poporului ia apărarea persoanelor evacuate din strada Vulturilor

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Prefectura Capitalei în cazul persoanelor evacuate din strada Vulturilor, pe motiv că autorităţile locale încalcă prevederi constituţionale.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.02.2016 - 12:09

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Prefectura Capitalei în cazul persoanelor evacuate din strada Vulturilor, pe motiv că autorităţile locale încalcă prevederi constituţionale, informează Agerpres.

Demersul AP pe lângă Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti vine ca urmare a faptului că, până în prezent, autorităţile locale sesizate - Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria sectorului 3 - nu şi-au însuşit recomandările formulate de Avocatul Poporului, în urma anchetei efectuate. 

AP apreciază că, în acest caz, autorităţile publice locale nu au respectat drepturi prevăzute în Constituţie referitoare la dreptul la un nivel de trai decent. 

Potrivit AP, se remarcă lipsa de colaborare dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria sectorului 3 în această speţă, or dispoziţiile Legii 215/2001 consacră principiul colaborării în înfăptuirea administraţiei publice locale. 

"Demersul Avocatului Poporului către Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti este ultimul dintr-o serie de investigaţii şi adrese formulate de către Avocatul Poporului în legătură cu situaţia persoanelor evacuate din strada Vulturilor, nr. 50, sector 3. În cadrul anchetei demarate ca urmare a sesizării din oficiu, pe 1 octombrie 2014, au fost adresate două recomandări, una adresată primarului interimar al Municipiului Bucureşti şi cealaltă primarului sectorului 3 al Municipiului Bucureşti", relevă AP. 

Prin recomandări, Avocatul Poporului a solicitat celor două instituţii ca, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, să dispună demersuri legale în vederea respectării drepturilor persoanelor evacuate: să ia măsuri de relocare a acestora, asigurându-le un adăpost de bază /locuinţă adecvat; să colaboreze cu Primăria sectorului 3, în vederea identificării unor soluţii de natură a rezolva problema locativă; să prevadă fonduri în bugetul local pentru construirea de noi locuinţe sociale şi achiziţionarea de locuinţe de necesitate; să informeze AP în privinţa tuturor măsurilor luate. 

Terenul aferent caselor de pe str. Vulturilor nr. 50 a fost retrocedat în iulie 2002 foştilor proprietari. În acelaşi an, proprietarii au încheiat contracte de închiriere cu toţi foştii chiriaşi ICRAL ce locuiau în casele respective. În 2007 proprietarii au vândut terenul şi drepturile litigioase unei societăţi comerciale care în 2008 a intentat procese de evacuare foştilor chiriaşi, iar în 2009 a obţinut câştig de cauză. Instanţa a dispus evacuarea chiriaşilor, iar decizia nu a fost atacată de aceştia, rămânând definitivă şi irevocabilă.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...