Aparitii editoriale la "Humanitas"

de Rl online , 10 februarie 2007
In cadrul colectiei “Cartea de pe noptiera”, a aparut, recent, la Editura “Humanitas”, cartea “Molero”, semnata de Dinis Machando, tradusa din limba portugheza de Micaela Ghitescu. Cartea a fost scrisa la 25 aprilie 1974, cand, in Portugalia, are loc Revolutia Garoafelor ce pune capat dictaturii lui Salazar, si a fost publicata trei ani mai tarziu. Romanul devine in scurt timp celebru; a douazecea editie va fi lansata in acest an, de ziua autorului. Personajele cartii sunt preluate din mitologia vietii cotidiene (un fel de Mitica la noi), iar Machado ajunge un clasic in viata. Este un roman cu tenta politica, de aceea prima versiune romaneasca a fost cenzurata.
Prezenta versiune este prima completa. Pastrand aceeasi tenta a istoriei, “Humanitas” recomanda “Scrisori din Rusia. Rusia in 1839”, a Marchizului de Custine, tradusa din limba franceza de Irina Negrea, prefata si dosar de Pierre Nora. Marchizul de Custine a fost un vizionar care a prevestit, cu tulburatoare exactitate, desi cu aproape un secol inainte, revolutia bolsevica si devastarea Europei de catre despotismul nascut in Rasarit. "Rusia in 1839” nu poate fi citita decat cu ochii de astazi. Marchizul pare sa fi anticipat cu un secol critica totalitarismului comunist, spunand tot ori aproape tot.

Despre moravuri si curaj

In cadrul colectiei “Paradigme”, am intalnit volumul semnat de Immanuel Kant – “Intemeierea metafizicii moravurilor”, pentru a carui traducere au lucrat Filotheia Bogoiu, Valentin Muresan, Miki Ota si Radu Gabriel Parvu. Volumul cuprinde o noua si atenta traducere a celebrei lucrari de filozofie morala a lui Immanuel Kant, “Intemeierea metafizicii moravurilor”. Traducerea este urmata de un comentariu detaliat al lucrarii, primul in Romania, semnat de Valentin Muresan, care explica aproape rand cu rand conceptele de baza, contextul istoric, semnificatia "formulelor" kantiene ale imperativului categoric si arhitectura teoretica subtila. “Problema durerii” este dezbatuta de C.S. Lewis in cartea cu acelasi titlu. Autorul spunea in prefata volumului sau: “N-am fost nicicand smintit pana-ntr-atat incat sa ma socotesc inzestrat si nu am altceva de oferit cititorilor mei in afara de convingerea ca, atunci cand durerea sta sa se iveasca, un dram de curaj ajuta mai mult decat o gramada de stiinta, un pic de compasiune omeneasca mai mult decat o multime de curaj, si un strop din balsamul iubirii de Dumnezeu mai mult decat toate la un loc”.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design