12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialA aparut a cincea bratara dacica - veriga lipsa in dosarul traficantilor

A aparut a cincea bratara dacica – veriga lipsa in dosarul traficantilor

Autoritatile romane au expertizat si cea de-a cincea bratara dacica, identificata, la sfarsitul anului trecut, intr-o expozitie din Franta. Ulterior, bijuteria a fost confiscata pentru ca posesorul acesteia nu avea documente referitoare la provenienta ei.
Rezultatele expertizei urmeaza sa fie facute publice la inceputul saptamanii viitoare. Surse oficiale sustin ca aceasta bratara are un continut de aur mai ridicat decat precedentele patru si mai contine pana la 10 la suta argint, respectiv staniu. De asemenea, conform rezultatelor expertizei, bijuteria provine, la fel ca celelalte patru, din situl arheologic din Muntii Orastiei si a fost confectionata din aur aluvionar.
Specialistii sustin ca bratarile nu sunt confectionate din aur de 24 de karate, asa cum s-a vehiculat pana acum. Doua dintre aceste piese sunt din aur de 19,5 karate, iar alte doua din aur de 22 de karate. A cincea bratara are un continut mai bogat in aur decat celelalte, dar nu ajunge nici aceasta la 24 de karate.
Faptul ca bratarile nu sunt din aur pur poate fi un avantaj pentru anche-tatori in disputa acestora cu “traficantii” judecati in prezent la Tribunalul Hunedoara, avand in vedere ca o concentratie mai mare de metal pretios ar putea duce la concluzia ca ar putea fi confectionate intr-o perioada mai recenta.
Toate contin ca elemente minoritare stibiu si staniu, elemente care definesc aurul nativ din Transilvania. Ele au compozitii usor diferite, ceea ce arata ca au fost produse in sarje diferite si din metal usor diferit. Specialistii au mentionat ca numai aurul nativ, chiar provenit din aceeasi sursa, are asemenea “neregularitate” structurala.
In conditiile aparitiei acestor bijuterii, cei 12 inculpati judecati pentru furt de bunuri de patrimoniu din siturile arheologice si-au schimbat esential apararea. Surse apropiate acestora au mentionat ca vor incerca sa sustina ca bratarile au fost prelucrate din cosoni de un al 13-lea membru al grupului (bijutier), care a decedat, insa, intre timp.
Cele 5 bratari vor fi aduse vineri, 9 februarie, in Hunedoara, pentru a fi prezentate drept probe in procesul penal care se deruleaza la Tribunalul din Deva. Prezentarea bratarilor este un avantaj foarte important pentru procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia in procesul penal deschis impotriva traficantilor din Hunedoara.
De mentionat ca tocmai lipsa acestor bratari i-a determinat pe judecatori sa-i elibereze din arest preventiv pe inculpati. Sambata, 10 februarie, bratarile dacice vor fi aduse la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, unde vor fi prezentate publicului in cadrul expozitiei “Comori pradate – comori recuperate”. Alaturi de aceste piese vor fi expuse si alte obiecte din aur apartinand dacilor si romanilor, printre care si cosoni.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă