10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial12 copii ucisi

12 copii ucisi

Cutremurator: din cele 36 de cadavre ale unor evrei ucisi de armata romana in padurea Vulturi de linga Iasi, o treime apartin unor copii. Unul dintre acestia avea doar doi ani si ceva. Alte noua cadavre sint de femei. Doar patru erau barbati “in putere”, cu virste cuprinse intre 18 si 40 de ani. “Este de remarcat ponderea extrem de mare, din totalul victimelor, a copiilor si femeilor”, spune cercetatorul Adrian Cioflanca, cel care a descoperit groapa comuna. Ancheta oficiala asupra gropii comune a fost preluata de Parchetul Militar in noiembrie anul trecut, care s-a autosesizat.

Osemintele de la Popricani au fost reinhumate in Cimitirul Evreiesc din Iasi in cadrul unei ceremonii speciale

La un an de la descoperirea gropii comune de la Popricani, din padurea Vulturi, putem spune cu certitudine ca in acea groapa comuna si-au pierdut viata 36 de oameni. Ancheta desfasurata releva faptul ca printre cei omoriti si ingropati s-au aflat si 12 copii, unul dintre ei cu virsta intre doi si trei ani. Dar si femei, majoritatea tinere, adolescenti si batrini. Expertiza balistica nu a avut rezultate relevante, intrucit au trecut 70 de ani de la tragedie. Doar s-a putut aproxima ca diferitele resturi de munitie descoperite provin din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In ceea ce priveste provenienta victimelor, anchetatorii au cerut si o expertiza genetica. Rezultatele nu le-au fost comunicate inca, intrucit, spun ei, nu au fost achitate facturile catre Institutul National de Medicina Legala.

„Vorbim despre victime civile, fara aparare”
Vasile Enache, singurul martor al masacrului, care era si el sa fie impuscat, dovedit insa la timp ca este crestin-ortodox

In urma prelevarii resturilor osteologice si a expertizei medico-legale antropologice s-a stabilit ca, din cele 36 de cadavre, 12 au apartinut unor copii cu virstele intre 2 si 16 ani, 9 cadavre au apartinut unor femei, iar 15 cadavre unor barbati cu virste intre 17 si 80 de ani. Sexul copiilor nu a putut fi determinat din cauza gradului avansat de deteriorare a oaselor. Virsta a putut fi insa stabilita, astfel ca unul dintre copii avea intre doi si trei ani, unul intre sase si sapte ani, doi copii aveau virstele intre sapte si opt ani, doi intre zece si 12 ani, doi intre 12 si 14 ani, doi intre 13 si 15 ani, iar doi intre 15 si 16 ani. Barbatii aveau virste intre 17 si 80 de ani, unul avea intre 17 si 19 ani, unul intre 18 si 20 de ani, unul intre 19 si 24 de ani, unul intre 30 si 40 de ani, unul intre 40 si 50 de ani, unul intre 45 si 60 de ani, cinci intre 50 si 70 de ani, doi intre 60 si 70 de ani si doi intre 70 si 80 de ani. Dintre femei, una avea virsta intre 17 si 19 ani, una intre 20 si 25 de ani, doua intre 25 si 30 de ani, doua intre 30 si 40 de ani, una intre 35 si 45 de ani, una intre 50 si 70 de ani si una intre 60 si 80 de ani. „Asadar, si in acest caz, ca si in cazul celor trei gropi comune descoperite in localitatea Stinca Roznovanu, vorbim despre victime civile, fara aparare. Intre cele 36 de victime de la Popricani se numarau doar patru barbati cu virste intre 18 si 40 de ani. Este de remarcat si in acest caz ponderea extrem de mare, din totalul victimelor, a copiilor si femeilor”, a declarat cercetatorul Adrian Cioflanca, din cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenpol”, cel care a descoperit anul trecut groapa comuna de la Popricani cu ajutorul unei echipe de arheologi si al martorilor. Aceste date au fost anuntate recent si in comunicarea sustinuta de catre Adrian Cioflanca la Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel”, comunicare intitulata „Pogromul de la Iasi si groapa comuna de la Popricani”.

Expertiza medico-legala, inaccesibila pentru ca nu a fost platita

In preajma gropii, conform cercetatorului, au fost identificate cu ajutorul detectoarelor de metal tuburi de gloante, dar si gloante trase, printre cadavre. De asemenea, la o distanta de patru metri fata de groapa, la baza unui copac, au fost depistate mai multe benzi de gloante netrase, indicind un mic depozit de munitie, probabil al soldatilor care au participat la executie, soldati care faceau parte din Regimentul 6 Vinatori de Munte al Armatei Romane. „S-au gasit munitii de tipuri diferite, resturi de proiectile de artilerie, de bombe, pentru ca acolo a fost zona de front. S-a efectuat si o expertiza balistica, dar nu s-a putut stabili calibrul, producatorul si perioada de folosinta, avind in vedere ca au trecut 70 de ani de atunci. Stim doar ca provin, cu aproximatie, din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a precizat Irinel Rotaru, prim-procurorul Parchetului Militar Iasi, institutia care a preluat cercetarile in acest caz in luna noiembrie a anului trecut. Se pare ca resturile de munitie sint atit de provenienta romana, cit si rusa si germana, insa expertiza balistica nu a putut oferi un raspuns clar in acest sens. In ceea ce priveste provenienta victimelor, anchetatorii sustin ca au solicitat o expertiza genetica, prima de acest fel in criminalistica romaneasca, dar ale carei rezultate nu le cunosc inca. „In cauza s-a dispus si o expertiza medico-legala genetica, pe linga cea antropologica, menita sa stabileasca, pe baza profilului genetic, apartenenta la un grup populational definit. Expertiza genetica este o noutate in criminalistica romaneasca, este primul caz in care este solicitata o expertiza cu acest obiectiv. Deocamdata nu am primit raportul si nu putem formula alte opinii referitoare la caz in lipsa lui”, a adaugat prim-procurorul Irinel Rotaru.

Magistratul a explicat faptul ca Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici” din Bucuresti a transmis facturile aferente expertizei, insa intrucit acestea nu au fost achitate inca, raportul nu a fost primit. Plata facturilor va fi realizata de catre sectia Parchete Militare din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar fondurile provin de la Ministerul Apararii Nationale. Ancheta continua, astfel, in acest caz. „Dupa ce vom primi si rezultatele expertizei genetice, vom stabili ce acte de cercetare vor mai fi necesare sau ce se va intimpla cu acest dosar. Mai intii trebuie sa coroboram probele”, a conchis prim-procurorul Irinel Rotaru.

—–

O istorie veche de 70 de ani

Primele informatii despre posibila existenta a unor gropi comune in zona Popricani au aparut in anul 2002, atunci cind jurnalistul Catalin Croitoru a publicat in ziarul „Monitorul de Iasi” mai multe articole in care cita marturii ale unor localnici din satele comunei Popricani. Au existat investigatii, dar acestea s-au intrerupt si au fost suspendate definitiv in octombrie 2002, fara a se gasi ceva. Pornind de la acele informatii, in anii 2009 si 2010 cercetatorul Adrian Cioflinca a reluat cazul si a realizat mai multe interviuri de istorie orala in satele din comuna Popricani. Toti martorii intervievati si-au amintit ca in timpul razboiului au fost adusi evrei in padurea din comuna Popricani, pusi sa isi sape singuri gropile, impuscati apoi si ingropati in gropi comune. Cea mai importanta marturie a fost oferita de catre Vasile Enache, care a asistat direct la masacrul din padurea Vulturi. Vasile Enache a fost interceptat de catre soldati, intr-un moment in care pastea vacile in padure si s-a apropiat de locul tragediei. Soldatii au crezut ca este evreu si l-au amenintat ca il vor impusca, dar l-au crutat dupa ce le-a demonstrat acestora, cu ajutorul unor vecini, ca este crestin-ortodox. In locul indicat de catre acesta au inceput cercetarile, astfel ca in data de 26 octombrie 2010 au aparut primele fragmente de oase, iar in seara zilei de 27 octombrie 2010 sapaturile au scos la iveala primele trei cranii si un pantof de femeie. Cercetarile au continuat pina in data de 4 noiembrie fara asistenta autoritatilor, iar in data de 22 noiembrie 2010 resturile osteologice au fost prelevate in totalitate de catre autoritati, iar groapa a fost acoperita. Pe acel loc se afla acum un monument comemorativ, osemintele fiind reinhumate la Cimitirul Evreiesc din Pacurari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă