Nicușor Constantinescu vrea să scape de închisoare. ÎCCJ a rămas în pronunțare

de Cristian Hagi , 11 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 14:30, 11 ianuarie 2017
Nicușor Constantinescu vrea să scape de închisoare. ÎCCJ a rămas în pronunțare

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu a solicitat suspendarea executării pedepsei cu închisoare, pe motiv de boală. Miercuri, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au analizat cazul și au rămas în pronunțare.

“Vă cerem suspendarea executării pe durata judecării recursului în casaţie(…) Considerăm că se află în această stare de detenţie datorită unei nelegalităţi.(…) Domnul Constantinescu este un om bolnav de cancer, să dea Dumnezeu să ajungă în viaţă la judecarea acestui recurs. Este un om grav bolnav.(…) Vă solicităm suspendarea executării pedepsei şi lăsarea în libertate.”, a spus avocatul Laura Vicol în sala de judecată, citat de Mediafax.În replică, procurorul DNA prezent în sală a cerut respingerea cererii de suspendare a executării pedepsei.“Motivele medicale apreciem că nu sunt suficiente pentru a determina suspendarea executării pedepsei, nu s-a dovedit că nu poate fi tratat în sistemul penitenciar”, a spus procurorul de ședință.

Decizia de miercuri vine după ce marți ar fi trebuit să se judece, tot la ÎCCJ, recursul formulat de Constantinescu, prin care acestea cerea casarea sentinției de cinci ani de închisoare, pe care a primit-o în cazul Centrului Militar Zonal. Constantinescu a cerut o amânare, pentru că nu putea fi transportat din penintenciarul Poarta Albă, Constanța, în București, din cauza vremii nefavorabile.

În dosarul Centrului Militar Zonal, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv pe 29 iunie 2016, de către Curtea de Apel Constanţa. Acesta este acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În iunie 2016, baronul de Constanța, fost vicepreședinte PSD al filialei de la malul mării, a mai fost condamnat la șase ani de închisoare, în primă instanță, de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar în care este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a împiedicat controale ale Curţii de Conturi, nu a prelungit certificate de urbanism şi a împiedicat emitere autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene. În acest dosar, Constantinescu a scris cu mâna lui, pe cererile Curții de Conturi care cereau încuviințarea unui control la Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, aflată în subordinea CJC, că nu este de acord cu un astfel de control. Situația financiară a regiei era catastrofală la finele anului trecut. ”Regia are conturile indisponibile, blocate de către ANAF, pentru o datorie ca urmare a neplăţii TVA şi a impozitului pe profit, plus penalătiţile aferente, adică 20.375.700 de lei”, spuneau, în noiembrie, reprezentanții CJC. Tot ei spun acum să se încearcă rentabiliarea RAJDP.

În iulie 2016, Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, într-un alt dosar, în care este acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Constanța a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu peste 30 milioane de lei şi a produs un prejudiciu de peste un milion de lei bugetului de stat. Alături de Constantinescu sunt judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Județeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme. Decizia a fost atacată cu apel.

În toamna lui 2014, Nicușor Constantinescu a fost plecat din țară, mai multe luni. Acesta a anunțat că este în Statele Unite ale Americii, pentru a se opera un cancer de prostată în formă avansată. Dat în urmărire, acesta a revenit de bună voie în țară, spune el, fiind reținut de procurori de pe aeroport.„Vreau să dau declarație, de aceea am venit. Realitatea e alta. Dosarele de la DNA Constanța și DNA București sunt cauze pentru care am fost reținut, adus cu surle și trâmbițe și televiziune. Ulterior, două instanțe m-au eliberat pentru lipsă de probe. (…) N-am fost citat legal în America. Am fost în San Francisco, Baltimore, Maryland, pentru cancerul meu. Speranța mea de viață este de maximum cinci ani. Am făcut biopsia la Hanovra și m-am întors. Procurorul Bodeanu știa de aceste aspecte medicale și totuși a spus că veau să fug. La Urologie, la Spitalul Sfântul Ioan, s-a confirmat diagnosticul, respectiv cancer de prostată, glison 9. Pe 7 ianuarie am încercat să caut specialiști pentru prelungirea speranței de viață, care în cazul meu, era de maxim cinci ani”. „Am drenă acum și urmez tratament cu antibiotice solide și lichide. În cazul primei infecții, scoteau din mine zilnic aproape 500 de centilitri de puroi. Mi-au fost scoase glandele seminale, masculinitatea mea s-a dus. Mi-aș fi dorit să mai am copii. Am o soție. La prima intervenție au scos o tumoră cât o minge de handbal“, spunea el.

În ciuda bolii grave, Constantinescu a fost fotografiat în SUA în timp ce fuma și mânca mici într-un restaurant din New York. În același timp, trimitea presei imagini cu drenele ieșindu-i din corp.

În iunie 2016, într-un termen în care cerea achitarea în dosarul Centrului Militar Zonal, judecătorul l-a întrebat dacă în pauză a băut Coca Cola. “Nu am interdicţie de aşa ceva. Ce calitate aveţi să-mi spuneţi acest lucru, sunteţi doctor ? Nu am interdicţie de a bea cola”, a afirmat Constantinescu. Acesta mai spus că viața îi este pusă în pericol în mod repetat: ”Vreţi să mă omorâţi”.

Constantinescu mai este acuzat și în dosarul retrocedării a circa 100 de hectare de teren, unde este judecat alături de Radu Mazăre și alte 40 de persoane. Aceștia au fost trimiși în judecată în 2008

Comentarii

 • Puie Monta

  12 ianuarie 2017 1:15

  Ce se poate intelege din reactia unor comentatori? Este o stire care sintetizeaza un istoric al evenimentelor. Probabil sumt singurele argumente ale unor sustinatori.

  raspunde comentariului
 • Yanis

  11 ianuarie 2017 18:46

  Sa i o trag la mooeee lu cristian hagi muiiiissstaaa.MOOIEEE SI TIE SI LUI HAPULEA!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Gg

  11 ianuarie 2017 18:24

  Cristian hagi labagiu

  raspunde comentariului
 • Bistar

  11 ianuarie 2017 18:21

  Sa l chissss in freza pe cristian hagi

  raspunde comentariului
 • Omul dreptatii

  11 ianuarie 2017 15:36

  Hai sictir romania libera!Nu mai mintiti cu nerusinare!Pofta buna la mancat *****!

  raspunde comentariului
 • Eu

  11 ianuarie 2017 15:18

  Mars ma romania libera! Jegosilor !

  raspunde comentariului
 • Ella

  11 ianuarie 2017 14:47

  Sint bolnav pe moarte si-as minca de toate !. Cind ajung in fata puscariei toti sint bolnavi pe moarte de boli care mai de care mai grave. Cit au furat pina nu au mai putut nu s-au gindit ca sint bolnavi.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design