31.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialValuri tsunami de 60 de centimetri în nord-estul Japoniei

Valuri tsunami de 60 de centimetri în nord-estul Japoniei

Valuri tsunami de 60 de centimetri, precedate de altele mai mici au fost observate joi, la ora locală 12.22 (06.22, ora României), pe coasta prefecturii Iwate, în nord-estul Japoniei, a anunţat Agenţia meteorologică a Japoniei, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Potrivit Agenţiei meteorologice, citată de postul de televiziune public NHK, numeroase valuri tsunami au fost observate începând de la ora locală 06.52 (00.52, ora României) în diferite puncte de pe coasta de nord-est (în regiunile Hokkaido, Aomori, Iwate şi Miyagi), cel mai important având 60 de centimetri şi fiind înregistrat în portul Kuji, din prefectura Iwate.

Serviciul nipon a menţinut alerta privind posibilitatea producerii unui tsunami care ar putea atinge un metru înălţime şi a îndemnat populaţia să nu se apropie de mare.

În prefectura Iwate, o recomandare de evacuare vizează aproximativ 10.000 de locuinţe din apropierea mării.

Numeroase persoane, încă traumatizate de tsunamiul din 11 martie 2011, soldat cu moartea a peste 18.000 de persoane, au preferat să-şi părăsească temporar locuinţele.

Compania Tokyo Electric Power (TPECO), care administrează centrala afectată de la Fukushima, a suspendat operaţiunile prevăzute joi, a anunţat agenţia Jiji.

În 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs în Chile a declanşat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane în Japonia.

Cele mai citite

Candidații validați pentru funcția de președinte al USR. Dreapta Unită, aproape de rupere

Şase dintre cele zece candidaturi pentru preşedinţia Uniunii Salvați România (USR) au fost validate, potrivit formațiunii politice.Cei care au rămas în cursă sunt: Elena...

CSAT decide dacă oferim Ucrainei sistemul PATRIOT. Alte subiecte pe ordinea de zi a Consiliului

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se analiza privind posibilitatea transferului unui sistem...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...
Ultima oră
Pe aceeași temă