18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn militar britanic a fost condamnat pentru plănuirea unor atentate în favoarea...

Un militar britanic a fost condamnat pentru plănuirea unor atentate în favoarea separatiștilor din Irlanda de Nord

Un bărbat ce reușise să se infiltreze într-un corp de elită al armatei britanice și furnizase arme disidenților nord-irlandezi a fost condamnat, luni, la 18 ani de închisoare pentru terorism, de către Tribunalul din Old Bailey, Londra, transmite France Presse citată de Agerpres.

Ciaran Maxwell (31 de ani), originar din Irlanda de Nord, a pledat vinovat la acuzația de pregătire de acte teroriste în perioada ianuarie 2011 — august 2016.

În momentul arestării sale, pe 24 august 2016, de către secția antiteroristă (SO15) a poliției britanice, acest membru al Royal Marines, o unitate de infanterie marină, era staționat în Somerset (sud-vestul Angliei).

El a fost găsit vinovat pentru fabricarea de bombe și stocarea de arme și materiale explozive în Anglia și Irlanda de Nord. Ciaran Maxwell deținea, de asemenea, uniforme și un ecuson al poliției nord-irlandeze.

În timpul procesului său, anchetatorii au ajuns la concluzia că Maxwell, tată al unui copil, intenționa să atace birouri și ofițeri de poliție.

Arestarea sa a avut loc după descoperirea a două ascunzători de arme în Irlanda de Nord, în care au fost găsite o rachetă artizanală și două mine anti-infanterie. Analizele ADN au contribuit la identificarea suspectului.

O reprezentantă poliției nord-irlandeze, Gillian Kearney, a explicat că Ciaran Maxwell își utilizase cunoștințele cunoștințele militare pentru reasamblarea unor arme găsite. Era a calificat drept 'extrem de neobișnuită' infiltrarea unui terorist republican în armata britanică, acesta fiind cu siguranță primul astfel de caz din ultimii ani.

Maxwell a negat că ar fi intrat în corpul infanteriștilor marini britanici în 2010 cu intenția de a se infiltra și a afirmat că a adus sprijin disidenților republicani de teama represaliilor contra sa și a familiei lui.

Acordul de pace din 1998 a pus capăt unei perioade de trei decenii de confruntări între republicani și loialiști, violențe soldate cu 3.500 de morți în Irlanda de Nord.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă