30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialScandal la summitul G20. Vladimir Putin părăsește reuniunea din cauza tensiunilor pe...

Scandal la summitul G20. Vladimir Putin părăsește reuniunea din cauza tensiunilor pe tema conflictului din Ucraina

Liderii celor mai importante puteri ale lumii au început, sâmbătă, la Brisbane, reuniunile în cadrul summitului G20, discuţiile pe teme economice fiind eclipsate de divergenţele diplomatice dintre Rusia şi Occident, scrie Mediafax.

Acţiunile Rusiei în Ucraina reprezintă "o ameninţare mondială", a afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu ocazia summitului G20, desfăşurat la Brisbane, în Australia.

Citește și: Obama: „Agresiunea rusă din Ucraina reprezintă o ameninţare mondială“

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană analizează posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina. "Actuala situaţie nu este satisfăcătoare. Analizăm posibilitatea introducerii unor noi oficiali pe lista sancţiunilor", a spus Merkel.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut Rusiei să intensifice presiunile asupra liderilor separatişti din estul Ucrainei.

După aceste declarații, președintele Vladimir Putin a luat decizia de a pleca de la summitul G20.

Citește și: Președintele rus Vladimir Putin părăsește summitul G20

Un acord mondial

Preşedintele american Barack Obama a apreciat sâmbătă că acordul comun făcut în cursul acestei săptămâni de Statele Unite şi China cu privire la stabilirea unor noi obiective în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră arată că un acord mondial pe această temă este posibil.

"Dacă Beijingul şi Washingtonul pot să ajungă la un acord pe această temă, atunci şi lumea poate găsi un acord", a declarat Obama într-un discurs ţinut la Brisbane, în Australia, ţara gazdă a summitului G20, în cursul căruia a anunţat o contribuţie a Statelor Unite în valoare de trei miliarde de dolari la Fondul Verde al Naţiunilor Unite pentru climă.

Un protest inedit a avut loc înainte de summitul G20. Peste 400 de oameni și-au băgat capul în nisip, în semn de protest față de ignorarea încălzirii globale de către marile puteri ale lumii.

Citește și: Australia: Peste 400 de oameni și-au băgat capul în nisip, în semn de protest față de ignorarea încălzirii globale

Proteste în timpul summitului

În pofida temperaturilor caniculare, sute de manifestanţi s-au adunat, sâmbătă, în centrul oraşului Brisbane, unde se desfăşoară reuniunea liderilor celor mai puternice şi bogate state din lume.

"Am venit pentru a atrage atenţia asupra faptului că premierul australian, Tony Abbott, a încercat să evite dezbaterile despre încălzirea climei", a declarat June Norman, o femeie de 74 de ani.

Alte persoane purtau pancarte pe care scria "Putin pătat de sânge", o referire la presupusa implicare a Rusiei în doborârea Cursei MH17 a Malaysian Airlines, în estul Ucrainei, incident soldat cu 298 de morţi, dintre care 38 de australieni.

Citește și: Papa Francisc cere liderilor G20 să pună presiune pe susţinătorii jihadiştilor

Epidemia de Ebola

Liderii țărilor cele mai bogate de pe planetă au promis sâmbătă, în cadrul summitului G20 din Australia, să facă tot posibilul pentru a "eradica" epidemia de Ebola, care s-a soldat deja cu peste 5.000 de morți în Africa de Vest, transmite AFP.

"Membrii G20 se angajează să facă tot ce va fi necesar pentru a eradica epidemia și a acoperi consecințele sale economice și umanitare pe termen mediu. Vom depune eforturi prin intermediul cooperărilor bilaterale, regionale și multilaterale și în colaborare cu actori neguvernamentali", se menționează într-un comunicat al G20 publicat la finalul primei sesiuni de dezbateri a summitului care se încheie duminică. 

Comunicatul G20 nu precizează însă niciun angajament financiar concret. 

Pericol în Marea Chinei

Preşedintele american Barack Obama a avertizat sâmbătă, la Brisbane, în Australia, ţara gazdă a summitului G20, în privinţa diferendelor teritoriale ce ameninţă să degenereze în confruntări, făcând aluzie la tensiunile dintre China şi vecini săi.

"Considerăm că naţiunile şi popoarele au dreptul de a trăi în siguranţă şi în pace, că securitatea în Asia nu trebuie să se bazeze pe sfere de influenţe, pe coerciţie sau pe intimidare, cu ţări mari hărţuind ţări mici, ci pe respectarea dreptului şi normelor internaţionale şi soluţionarea paşnică a disputelor", a continuat Obama.

În Marea Chinei de Sud, tensiunile între Beijing şi vecinii săi s-au multiplicat în ultimii ani. O zonă strategică, pentru că este traversată de căi maritime internaţionale, această mare este, de asemenea, bogată în resurse piscicole şi are importante rezerve de petrol şi gaze.

Pregătiri pentru summit

Vineri, cu o zi înainte de începerea summitului, care va avea loc pe parcursul a două zile, Marea Britanie şi Australia au pregătit o primire ostilă preşedintelui rus Vladimir Putin.

Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că intenţionează să restaureze "gloria pierdută a ţarismului sau a Uniunii Sovietice", în timp ce premierul britanic David Cameron a denunţat o Rusie care agresează ţări mai mici decât ea, referindu-se la Ucraina.

NATO a confirmat în cursul acestei săptămâni temerile autorităţilor de la Kiev, potrivit cărora Rusia a mobilizat trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei, controlat de rebelii proruşi, acuzaţii negate de Moscova.

Şi Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) desfăşurată în Ucraina că susţine autorităţile de la Kiev în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE "a lăsat impresia că toate eforturile (sale) vizează acordarea de ajutor şi susţinere doar pentru una dintre părţile conflictului, şi anume pentru autorităţile de la Kiev".

Acesta este contextul în care cei mai importanţi lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oraş din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama şi François Hollande sâmbătă dimineaţa.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă