10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRemanierea Guvernului grec: Evangelos Venizelos este noul ministru de Finanţe

Remanierea Guvernului grec: Evangelos Venizelos este noul ministru de Finanţe

Premierul grec, Georges Papandreou, l-a numit vineri pe Evangelos Venizelos în postul de ministru al Finanţelor, în locul lui Georges Papaconstantinou, care devine ministru al Mediului, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului, relatează Mediafax.

Venizelos, în vârstă de 54 de ani, care a fost de asemenea numit vicepremier, alături de actualul vicepremier Theodoros Pangalos, va trebui să se ocupe de rezolvarea crizei financiare şi sociale din Grecia şi să negocieze cu creditorii ţării. El era până în prezent ministru al Apărării.

Plecarea lui Papaconstantinou din postul său era aşteptată. Deşi apreciat în străinătate, el era criticat de oficiali ai partidului socialist aflat la putere, pentru că le-a impus austeritatea grecilor, pentru a obţine un ajutor financiar de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Noul ministru al Afacerilor Externe este Stravos Lambrinidis, în vârstă de 49 de ani, care a fost şeful grupului parlamentar socialist grec în Parlamentul European şi un apropiat al lui Papandreou.

Un alt apropiat al lui Papandreou, Panos Beglitis, până în prezent secretar de stat la Ministerul Apărării, devine ministru al Apărării.

Confruntat cu presiunile contradictorii ale creditorilor ţării şi ale cetăţenilor, precum şi cu refuzul principalului partid de opoziţie de dreapta de a forma un Guvern de uniune naţională, premierul a anunţat miercuri seara că va proceda la o remaniere ministerială şi că va cere apoi încrederea Parlamentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă