Majoritatea parlamentară din Republica Moldova a desemnat, vineri după-amiaza, un nou candidat la funcţia de premier, Pavel Filip, după ce candidatul desemnat de preşedintele Nicolae Timofti s-a retras. În aceste condiţii, Timofti a semnat decretul pentru desemnarea noului candidat, informează Unimedia.
Imediat după anunţul privind desemnarea sa, Pavel Filip i-a mulţumit lui Timofti pentru încrederea acordată şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu fracţiunile parlamentare.
Citeşte şi: R. Moldova: Ion Păduraru renunţă la funcţia de premier desemnat
„Sunt conştient de perioada deloc uşoară prin care trece Republica Moldova. Vreau să mulţumesc membrilor parlamentului care şi-au pus semnătura pentru a mă înainta. Mulţumesc mult preşedintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracţiunile parlamentare, pentru a lua în calcul doleanţele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a guvernului, ne vom strădui într-o perioada cât mai scurtă’, a spus Filip, în timpul unui briefing de presă susţinut alături de Nicolae Timofti.
Preşedintele Timofti a motivat acceptarea noului candidat al majorităţii prin faptul că situaţia s-a schimbat de joi seara, când mai mulţi semnatari ai declaraţiei de susţinere a unui eventual candidat la funcţia de premier din partea majorităţii declarate au anunţat că-şi retrag semnăturile dacă Partidul Democrat (PDM) va insista asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc.
În prima parte a zilei de vineri, majoritatea parlamentară i-a prezentat preşedintelui Timofti o nouă candidatură pentru postul de premier, în persoana ministrului în exerciţiu al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip.
Citeşte şi: R. Moldova: PPEM, în favoarea alegerilor anticipate
Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcţia de premier, candidatul desemnat joi seara de preşedintele Timofti, Ion Păduraru, a anunţat că şi-a retras candidatura. ”În dimineaţa acestei zile, şefului statului i-a fost înaintată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine şi majoritatea parlamentară’, a spus Păduraru.
Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi componenţei guvernului.