Consiliul naţional al formaţiunii fostului premier Iurie Leancă, Partidul Popular European din Republica Moldova (PPEM), a transmis, vineri, că unica modalitate de a restaura „legalitatea” în procesul politic din Republica Moldova sunt alegerile anticipate, informează Radio Europa Liberă şi Agora.md, citate de Agerpres.
Totodată, fostul premier a transmis vă PPEM va merge în opoziţe faţă de orice candidat.
‘Clasa politică din Republica Moldova s-a discreditat, în special cea de la guvernare. Alegerile ar fi unica modalitate de a readuce legalitatea în procesul politic din Republica Moldova. Vom merge în opoziţie faţă de orice candidat. Desemnarea lui Ion Păduraru nu are nimic în comun cu situaţia reală şi cu aşteptările cetăţeanului’, a argumentat Leancă.
Citeşte şi: Băsescu: Numirea premierului Păduraru înseamnă apropierea Moldovei de Occident
Iurie Leancă a mai precizat că Republica Moldova se află în această situaţie din cauza partidelor care au guvernat în 2015, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi parţial Partidul Liberal (PL), despre care spune că „au profanat votul din 30 noiembrie, au mimat reformele. Acest lucru a marcat profund parcursul european şi au lăsat spaţiu liber partidelor populiste de stânga-2.
Leancă a subliniat că, în opinia PPEM, candidatul la funcţia de prim-ministru ar fi trebuit să fie o figură ‘de compromis”, dar nu cei care au apărut până în prezent. Leancă a calificat candidatura lui Ion Păduraru drept ‘un exerciţiu teoretic’.
Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat joi seara pe Ion Păduraru, secretar general al cancelariei prezidenţiale, candidat la funcţia de prim-ministru, potrivit unui comunicat oficial, difuzat după ce a expirat termenul dat de şeful statului ca semnăturile deputaţilor care formează majoritatea parlamentară să fie reconfirmate.
Vineri, Ion Păduraru a anunţat că se retrage de la funcţia de premier desemnat.
Citeşte şi: R. Moldova: Ion Păduraru renunţă la funcţia de premier desemnat
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii ce făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.