Premierul desemnat ar Republicii Moldova, secretarul general al Administraţiei Prezidenţiale, Ion Păduraru, a anunţat, vineri după-amiaza, că se retrage din discuţiile privind candidatura la funcţia de prim-ministru, pentru care a fost propus de preşedintele Nicolae Timofti, informează Mediafax.
„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Păduraru.
El a mai precizat că, în Republica Moldova, este „o situaţie clară de confuzie”.
„Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu grupurile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a adăugat Păduraru.
Joi, Timofti a anuţat decizia de a-l desemna pe Păduraru drept candidat la funcţia de prim-ministru.
Citeşte şi: Pavel Filip este noul premier desemnat al Republicii Moldova
„Am semnat decretul privind desemnarea candidatului în funcţia de prim-ministru, acesta fiind domnul Ion Păduraru”, a transmis preşedintele Nicolae Timofti. „Am luat decizia într-o situaţie dificilă. Suntem în plină iarnă, iar multe probleme legate de buget, de asigurări în diferite domenii sunt încă în aşteptare. Când am ales candidatura dumnealui am ţinut cont de faptul că alianţa majoritară din Parlament nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiindcă din numărul de 56 s-au retras şapte, iar Curtea Constitutională a hotărât că majoritatea absolută are dreptul la prezentarea unui candidat dacă întruneşte mai mult de 51 de mandate”, a explicat Timofti, care a respins încă o dată candidatul propus de Partidul Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc.
„Fiindcă acest număr nu a fost atins, noi am propus reconfirmarea semnăturilor, însa acest lucru nu s-a intamplat. Aşa că, potrivit prevederilor CC, am hotarât să prezint un candidat din iniţiativa mea. Pe domnul Păduraru îl cunosc de mult, îl cunoaşte multă lume. Este un om cu iniţiativă, gandeşte la nivel statal. Sunt convins că întruneşte toate condiţiile de integritate pentru a ocupa această funcţie”, a subliniat Timofti. Preşedintele Republicii Moldova a mai spus că nu-şi doreşte alegeri anticipate şi că evitarea lor depinde doar de parlamentari.
La rândul său, Ion Păduraru a declarat că de vineri, 15 ianuarie, va începe discuţiile cu fracţiunile care susţin vectorul european al Republicii Moldova. Prioritatea numărul unu este stabilizarea situaţiei economice şi sociale a Republicii Moldova şi reluarea dialogului cu instituţiile financiare, a declarat Ion Păduraru imediat după desemnarea sa.
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. În cazul în care nu se reuşeşte formarea unui nou guvern, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.
De profesie jurist, Ion Păduraru, în vârstă de 54 de ani, a fost decan al Baroului de Avocaţi Chişinău. Păduraru a deţinut funcţia de ministru al Justiției în Cabinetul premierului Ion Sturza, în perioada martie – noiembrie 1999. Ion Păduraru s-a născut pe 18 ianuarie 1961 în satul Tîpleşteşti, raionul Sîngerei, din Republica Moldova. Este căsătorit și are doi copii.