10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin a driblat şi a câştigat?

Putin a driblat şi a câştigat?

Informaţiile dezvăluite de The Sunday Times duminică au pus pe jar lumea sportului şi nu numai – preşedintele rus Vladimir Putin ar fi făcut presiuni pentru ca Rusia să obţină organizarea Cupei Mondiale 2018 şi chiar i-ar fi oferit o pânză semnată Picasso lui Michel Platini, preşedintele UEFA, pentru a se asigura de votul acestuia pentru susţinerea candidaturii ţării sale. Platini a dezminţit deja informaţia şi a precizat că „afacerea este în mâinile consilierilor mei juridici pentru o eventuală urmărire în justiţie pentru defăimare“.

Potrivit Sunday Times, Vladimir Putin a lucrat intens pentru a oferi Rusiei Cupa Mondială 2018. Media britanică nu va abandona afacerea, având în vedere că după ce candidatura Marii Britanii pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale 2018 a fost respinsă în favoarea Rusiei, suspiciunile de corupţie nu au încetat să apară legate de atribuirea competiţiei mondiale. Totul a demarat de la acea faimoasă candidatură a Marii Britanii, pe timpul campaniei fiind compilate numeroase informaţii într-un fişier secret ce conţine acuzaţii – nedovedite – de cumpărare şi schimburi de voturi în cadrul procedurii de atribuire a Mondialelor din 2018 şi 2022. O bază de date care – potrivit unui raport al comitetului pentru cultură, media şi sport al Camerei Comunelor pe care l-a obţinut publicaţia Sunday Times – a fost realizată prin descoperirea de informaţii sau zvonuri provenite de la  întreprinderi private, dar şi de la ambasade britanice din lume.

Deşi nu există dovezi pentru susţinerea acestor informaţii, raportul furnizează recenzii detaliate privind cumpărarea de voturi pentru atribuţia Mondialului, fapte devenite posibile prin regulile opace emise de FIFA. Pentru ediţia 2018, se afirmă că Putin a jucat un rol central, cerându-i lui Sepp Blatter, preşedinte al FIFA, să asigure intermediari în rolul său de lobby. O altă informaţie pretinde că Rusia ar fi oferit o pictură de mare valoare, un Picasso, lui Michel Platini, preşedinte UEFA. De asemenea, Qatarul a fost acuzat că a folosit poziţia sa dominantă pe piaţa gazului natural pentru a-şi asigura câteva voturi la procedura de atribuire a Cupei Mondiale 2022. Federaţia engleză a confirmat într-un comunicat că a copiat informaţii. „Federația poate confirma că în relaţie cu mai multe partide din lume a compilat informaţii privind progresul candidaturii în diferite ţări. Consultanţii erau angajaţi pe baze confidenţiale pentru a primi informaţii. Faptul este că acestea au fost raportate lui Michael Garcia (procurorul american împlicat timp de doi ani în anchetarea asupra acuzaţiilor de corupţie în cadrul FIFA) în cadrul derulării anchetei.

„Raportul Garcia“

Joi, 13 noiembrie, după publicarea „raportului Garcia“ asupra suspiciunilor de corupţie legate de Mondialele din 2018 şi 2022, principala autoritate etică a FIFA a estimat că atribuirea lor Rusiei şi respectiv Qatarului nu a fost pusă în discuţie, dar a admis că ancheta a pus în evidenţă „anumite fapte“, foarte limitate, „susceptibile să aducă atingere integrităţii procesului“. Legat de aceste fapte, FIFA a depus plângere la 18 noiembrie, asociaţia demarând o procedură judiciară din cauza „suspiciunilor“ ce par „să apese asupra transferurilor internaţionale a patrimoniului având ca punct de contact Elveţia“. FIFA a explicat că plângerea adresată ministerului public al Confederaţiei elvetice din Berna are ca obiect „un presupus  comportament neadecvat din partea unor diverse persoane în cadrul atribuirii“ Rusiei a Mondialelor 2018 şi Qatarului Mondialele 2022.

Surse anonime

Ca adesea în astfel de acuzaţii, se poate spune că este vorba de cuvântul ziariştilor de la Sunday Times contra celui al personalităţii acuzate. Dar, susţine media britanică, nu este cazul în această situaţie. Ziariştii se sprijină pe mărturia a şapte surse anonime potrivit cărora candidatura britanică pentru Cupa Mondială 2018 a dus, cu ajutorul întreprinderilor private şi al ambasadelor Marii Britanii, la o vastă operaţiune de culegere de informaţii privind alte ţări candidate, şi a cons­tituit o bază de date cu zvonuri şi informaţii furnizate de informatori bine plasaţi din Rusia. În ce priveşte presupusul cadou oferit lui Platini de Rusia, care făcea parte din această bază de date, ziariştii precizează că episodul le-a fost confirmat de două dintre sursele lor: un apropiat al Guvernului care a fost implicat în supervizarea candidaturii Angliei şi un fost membru al serviciilor secrete britanice care a participat la colectarea informaţiilor asupra candidaturilor rivale. Cele două surse, precizează jurnaliştii de la Sunday Times, afirmă că „informaţia a fost furnizată de informatori bine plasaţi în Rusia“.

Ca atare, nu este vorba de cuvântul lui Platini contra celor ale ziariştilor, ci de cuvântul lui Platini contra celor ale surselor anonime apropiate de candidatura britanică, care la rândul lor au informaţii de la surse anonime din Rusia, scrie media sportivă din Marea Britanie şi Franţa.

Dar, aşa cum recunosc autorii articolului, informaţiile publicate trebuie preluate cu multă precauţie. Interesant este că informaţiile neverificabile au fost publicate şi reluate de media din întreaga lume.

Potrivit BBC, dacă Sunday Times a putut publica aceste „dezvăluiri“ este pentru că acel comitet parlamentar a decis să le facă publice pe site-ul său, ceea ce protejează ziarul şi orice persoană care ar prelua aceste informaţii în virtutea „parliamentary privilege“, legea garantând libertatea cuvântului parlamentarilor.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă