Proteste antiguvernamentale la Budapesta

de Andrei Mărgăritescu , 13 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:08, 13 februarie 2016
Proteste antiguvernamentale la Budapesta

Peste 10.000 de cetăţeni ungari nemulţumiţi de politica statului în domeniul educaţiei au protestat sâmbătă la Budapesta, informează AFP.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesajul "Eliberaţi ţara! Eliberaţi şcoala!" şi au scandat lozinci la adresa premierului: "Orban pleacă!".

Nemulţumirile profesorilor au început în noiembrie anul trecut când o prestigioasă unitate de învăţământ din oraşul Miskolc a dat publicităţii o scrisoare deschisă în care a denunţat reformele guvernului privind educaţia.

Ulterior, peste 700 de şcoli şi 30.000 de profesori şi părinţi şi-au exprimat susţinerea pentru acest demers. Săptămâna trecută peste 5.000 de profesori, părinţi, elevi şi studenţi au participat la o manifestaţie de protest în stradă în oraşul Miskolc.

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a iniţiat, imediat după venirea la putere în 2010, o serie de reforme în sistemul public de educaţie. Şcolile au fost puse sub controlul unei agenţii de stat, KLIK, a fost introdus un CV naţional, materia de studiu a fost centralizată şi elevilor le-a fost impusă o normă de ore.

"Sunt probleme cotidiene, de la faptul că nu avem cretă la faptul că profesorii sunt supraîncărcaţi, la fel şi elevii care trebuie să petreacă mai mult timp studiind decât adulţii care merg la muncă", a declarat sâmbătă pentru AFP Oliver Pilz, profesor la şcoala superioară din Miskolc.

Potrivit AFP, aceasta este cea mai importantă manifestaţie antiguvernamentală din Ungaria din anul 2014, când ideea de a impune un impozit pe utilizarea internetului a scos în stradă zeci de mii de persoane.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design