Președintele Iranului susține că noul președinte Trump nu are dreptul să revină asupra acordului nuclear încheiat în 2015

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat miercuri că viitorul președinte american Donald Trump nu poate reveni asupra acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri occidentale, deoarece acest acord a fost aprobat de ONU.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2016 - 19:02

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat miercuri că viitorul președinte american Donald Trump nu poate reveni asupra acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri occidentale, deoarece acest acord a fost aprobat de ONU, relatează AFP citată de Agerpres.

Acordul nuclear nu a fost 'încheiat cu o singură țară sau cu un singur guvern, ci a fost aprobat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și nu poate fi modificat prin decizia unui singur guvern', a declarat Rohani în cadrul unei reuniuni a cabinetului său, potrivit televiziunii de stat iraniene.

'Rezultatul alegerilor americane nu are niciun efect asupra politicii Republicii islamice Iran', a spus el.

'Politica de înțelegere constructivă a Iranului cu întreaga lume și renunțarea la sancțiunile internaționale (împotriva Iranului) au plasat economia iraniană pe un drum pe care nu există cale de întoarcere', a mai spus președintele iranian.

Poziția Washingtonului 'a fost slăbită în lume (...) din cauza unor politici greșite' și 'astăzi, Statele Unite nu mai au capacitatea (...) de a crea un consens împotriva Iranului', a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a criticat acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între Iran și Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania), afirmând că 'l-ar rupe'.

Considerat un progres major în dosarul care a înveninat relațiile internaționale timp de 12 ani, acest acord, care a intrat în vigoare în luna ianuarie, prevede ca Iranul să își diminueze capacitățile nucleare în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor internaționale.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...