18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat că va dizolva Camera Inferioară a...

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat că va dizolva Camera Inferioară a Parlamentului pentru a organiza alegeri anticipate

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat că va dizolva Camera Inferioară a Parlamentului pentru a provoca alegeri legislative anticipate cu scopul de a obține o mai largă aprobare a orientărilor sale politice, scrie The Independent. 

Cea mai puternică Cameră a Legislativului nipon va fi dizolvată, joi, când se va reuni după o vacanță de vară de trei luni, a anunțat șeful Executivului. Alegerile anticipate vor avea loc pe 22 octombrie.

Premierul Abe ar urma să-și argumenteze decizia de a convoca electoratul prin necesitatea de a afla opinia japonezilor despre politica sa economică și despre poziția de adoptat față de Coreea de Nord.

Totuși, opoziția și numeroși comentatori denunță o decizie arbitrară și scopuri nedeclarate, între care cel al lui Abe de a profita de o creștere a popularității datorită poziției sale foarte ferme față de amenințarea pe care o reprezintă Phenianul cu tirurile sale repetate de rachete și teste nucleare.

Ei interpretează de asemenea calendarul ales de premier drept voința lui de a se sustrage întrebărilor partidelor adverse în Parlament despre scandalurile care i-au subminat guvernul până la o recentă remaniere.

"Teoretic, nicio alegere nu este necesară înainte de 20 decembrie 2018 (termenul mandatului de 4 ani al aleșilor în Camera inferioară) pentru că Partidul liberal al lui Abe (PLD) și aliatul său Komeito dețin deja o majoritate de două treimi din locurile acestei adunări. Totuși, premierul Abe calculează că până la sfârșitul anului 2018 există un foarte mare risc ca el și PLD să cunoască inconveniente", rezumă situația într-o notă analiștii de la BMI Research.

Provocând alegeri acum, Abe vrea să profite de starea dificilă din principalul său rival, Partidul Democrat (de centru stânga) care tocmai și-a schimbat președintele și a pierdut una dintre personalitățile sale în plină ascensiune într-un scandal de adulter.

De asemenea, el încearcă într-un fel să o pună în dificultate și pe guvernatoarea orașului Tokyo, Yuriko Koike, care intenționează să creeze în această săptămână o versiune națională a mișcării Tomin First (Cetățenii Capitalei mai întâi) pentru a prezenta candidați la alegerile legislative.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă