23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialPeste 142 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în Brazilia,...

Peste 142 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în Brazilia, unde votul este obligatoriu

Secţiile de vot s-au deschis duminică la ora locală 8.00 (14.00, ora României) în Brazilia, pentru alegerile prezidenţiale şi legislative, precum şi pentru alegerea guvernatorilor celor 27 de state federale, relatează AFP, citată de Mediafax.

Peste 142 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne, în timp ce ultimele sondaje de sâmbătă arătau că preşedinta de stânga Dilma Rousseff, candidată pentru un nou mandat, este favorită cu peste 40 la sută din intenţiile de vot. Dar ea are nevoie de 50 la sută din voturi pentru a evita un al doilea tur în faţa social-democratului Aecio Neves şi a ecologistei Marina Silva.

Brazilienii sunt împărţiţi între partizanii continuării măsurilor sociale ale stângii, aflate la putere de 12 ani, şi cei ai unei alternanţe pentru a relansa economia în criză a ţării emergente din America latină.

Ei îşi vor alege de asemenea 513 deputaţi federali, 1.069 deputaţi regionali, 27 de guvernatori şi vor reînnoi o treime din Senat (27 de mandate), dintr-un total de 26.000 de candidaţi, dintre care 31,7 la sută sunt femei.

Votul este obligatoriu în Brazilia şi, cu o oră înainte de deschiderea secţiilor de vot, cozi lungi erau deja formate la secţiile de vot, în special la Rio, unde 12 milioane de alegători trebuie să voteze.

Peste 400.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea alegerilor, în această ţară cu 202 milioane de locuitori.

Din cauza diferenţelor de fus orar, secţiile de vot se vor deschide cu două ore mai târziu (la 16.00, ora României), în unele localităţi din Amazonia.

Urnele se vor închide la ora locală 17.00 (23.00, ora României), în majoritatea localităţilor braziliene.

Cele mai citite

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă