9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMacron, Merkel și Bill Clinton vor veni la Strasbourg la ceremonia europeană...

Macron, Merkel și Bill Clinton vor veni la Strasbourg la ceremonia europeană în memoria lui Helmut Kohl

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și un fost președinte al SUA, Bill Clinton, vor participa la ceremonia europeană în memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, programată la data de 1 iulie la Strasbourg (estul Franței), au anunțat miercuri surse de la Bruxelles, relatează AFP citată de Agerpres.

Emmanuel Macron, Angela Merkel și Bill Clinton vor rosti fiecare un discurs, la fel ca liderii celor trei instituții ale UE (Consiliul, Comisia și Parlamentul), în cadrul ceremoniei organizate la Parlamentul European în memoria lui Helmut Kohl.

'Sicriul cu trupul lui Helmut Kohl va fi depus la capelă și va fi acoperit cu steagul european', au anunțat cele trei instituții europene într-un comunicat comun.

'După ceremonia europeană, care urmează să dureze aproximativ două ore, sicriul va fi transportat în Germania, unde fostul cancelar va fi înmormântat la Catedrala din Speyer (vestul Germaniei)', se precizează în comunicat.

Localitatea Speyer se află la circa zece kilometri de mormântul familiei sale aflat la Ludwigshafen, orașul natal a lui Kohl.

Organizarea unei mari ceremonii europene pentru a-i aduce un omagiu fostului cancelar german a fost propusă duminică de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat că Helmut Kohl i-a fost 'prieten și mentor' și a reprezentat, în opinia sa, 'însăși esența Europei'.

Considerat părintele reunificării germane și unul dintre artizanii construcției europene, Helmut Kohl deține și recordul longevității în fruntea executivului de la Berlin, pe care l-a condus între anii 1982 și 1998.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă