16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎnțelegere secretă între Turcia, Rusia și SUA de împărțire a Siriei. Se...

Înțelegere secretă între Turcia, Rusia și SUA de împărțire a Siriei. Se vor întoarce refugiații sirieni acasă?

Situația în Siria va suferi schimbări dramatice în urma unei înțelegeri secrete între SUA, Rusia și Turcia. Putin a revenit la pactul secret dintre el și Obama.

Înțelegerea prevede instituirea de „zone sigure”, de interdicție de zbor, care au ca motivație protejarea populației, dar care sunt, de fapt, zone de influență, în timp ce restul Siriei devine un teren de război cu ISIS, și alte organizații afiliate Al Qaida. Donald Trump s-a exprimat deja că va semna ordinul executiv prin care se prevede instituirea de zone de interdicție de zbor pentru protejarea populației. De asemenea, s-a spus că a cerut Pentagonului un plan aplicabil în 90 de zile. Turcia și Rusia au reacționat imediat, recomandând președintelui american să ia în considerare toate riscurile unei astfel de decizii. 
Totul era de teatru, dezvăluie serviciile secrete israeliene, interesate de ce se va petrece la granița Siriei cu Israelul. SUA, Rusia și Turcia conveniseră, pe canale secrete, asupra unui proiect de interdicție de zbor ce le permite să-și urmeze interesele. Regele Abdullah al Iordaniei a servit drept intermediar, când a fost în vizită la Moscova. Practic, fiecare dintre cele trei țări și-a adjudecat o zonă pe care s-o controleze, cu Iranul ieșit complet din schemă. De altfel, de la Moscova a venit ordin clar de „înghețare” a oricărei acțiuni militare în Siria a milițiilor șiite Hezbollah, iraniene și irakiene, care însumează peste 30.000 de luptători. Ordinul era mai mult o somare, adică orice acțiune militară a acestora va avea o contralovitură. Se are în vedere ca milițiile șiite să părăsească Siria, ca și celelalte brigăzi de jihadiști străini. Ceea ce nu s-a stabilit încă este linia exactă de „graniță” între cele trei „zone sigure”.  

„Pactul Obama – Putin”, respectat de Trump

Trump respectă pactul, și acela secret, între Obama și Putin, din 2015, prin care estul Eufratului până la granița cu Irak, incluzând zone largi locuite de kurzi, intră sub controlul SUA. Vestul Eufratului, până la Mediterana, intră sub controlul Rusiei. În noul acord, Turcia și-a adjudecat controlul asupra propriilor frontiere, 650 de kilometri, cu 35-50 de kilometri în adâncime, până la orașul Al-Bab, unde de trei luni trupe turcești se luptă să-l elibereze de ISIS. A doua zonă de control a SUA este la frontiera cu Israelul și Iordania. 7.500 de soldați din trupele speciale americane, care se află acum în Iordania, vor fi desfășurați în sudul Siriei. 
Planul Rusiei era să desfășoare soldați din armata lui Bashar al-Assad și miliții șiite controlate de Iran pentru a ocupa Derra și Quneitra, zone lângă Înălțimile Golan, la granița cu Israelul. Câteva bombardamente asupra unor convoaie Hezbollah și asupra unor depozite de armament ale armatei lui Assad, bombardamente atribuite Israelului, l-au determinat pe Putin să revină la  pactul cu Obama. 

Refugiații nu se întorc sub control rusesc

Pentru opoziția siriană, care reprezintă revoluția poporului sirian împotriva clanului Assad, această împărțire a Siriei nu este altceva decât o încercare de fărâmițare a țării, de „federalizare”, fără respect pentru dorința poporului sirian, de a avea o țară unită, democrată, liberă de clanul Assad, care i-a adus atâta nenorocire. Americanii au promis kurzilor zonă autonomă ca în Irak, zonele locuite de kurzi, atât în Siria, cât și în Irak, fiind bogate în resurse de petrol. De altfel, este deja celebru răspunsul lui Donald Trump, din campanie, când a fost întrebat la un talk-show dacă este interesat de Irak și Siria. „Sigur. Trebuie să luăm petrolul!” În larga zonă ce va fi controlată de Rusia, refugiații sirieni nu au de ce să se întoarcă. Rusia este considerată o forță de ocupație care a intervenit în favoarea unui regim criminal. Refugiații sirieni, pentru care, se spune, vor fi instituite „zone sigure”, s-ar întoarce doar în zona controlată de Turcia. Dar aceea este prea mică. Înțelegerea secretă dintre SUA, Rusia și Turcia nu soluționează criza refugiaților sirieni, nicidecum conflictul din Siria.

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă