10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța: Remarcat pe plan internațional, Emmanuel Macron își prezintă marți prioritățile diplomatice

Franța: Remarcat pe plan internațional, Emmanuel Macron își prezintă marți prioritățile diplomatice

Președintele francez Emmanuel Macron își prezintă marți principalele axe din politica externă franceză, după debuturi pe scena internațională marcate de inițiative neașteptate care au sedus sau iritat și ale căror efecte rămân a fi verificate, notează duminică, într-un comentariu, AFP, via Agerpres.

La o zi după un summit UE-Africa, președintele francez va susține un discurs la Palatul Elysee, în fața a circa 200 de ambasadori francezi veniți la Paris pentru o reuniune anuală ce le fixează foaia de parcurs.

În mai puțin de patru luni de când se află la putere, Macron, novice în materie de politică externă, a fost extrem de remarcat pe plan internațional, fiind rând pe rând ba seducător, ba autoritar sau chiar virulent, după cum a demonstrat-o critica sa de vineri la adresa Poloniei, care la rândul său l-a acuzat de aroganță.

Pro-european revendicat, președintele de 39 de ani care se prezintă ca o incarnare a unei reînnoiri politice, este așteptat cu interes și curiozitate la această reuniune, iar primii săi pași au sedus: primit călduros în sânul UE destabilizată de Brexit, salutat pentru modul în care i-a strâns ostentativ mâna lui Donald Trump sau pentru că l-a sfidat pe liderul rus Vladimir Putin, interpelându-l cu privire la drepturile omului.

"Macron a avut o intrare reușită pe scena internațională în termeni de stil, iar în diplomație stilul este important. Datorită lui, Franța este din nou auzită", a declarat fostul ambasador Michel Duclos, consultant la Institutul Montaigne.

Pe acest fond, nucleul dur al "macronismului" se articulează în jurul Europei și a dorinței de a-i reda impulsul și credibilitatea datorită relansării cuplului franco-german. Cu toate acestea, Europa nu se rezumă la relația franco-germană, subliniază directorul Institutului Francez pentru Relații Internaționale, Thomas Gomart, amintind că "relația este una dificilă cu Italia", pe marginea chestiunii migrației sau mizelor industriale și navale.

În ceea ce privește Siria, Macron, care l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles foarte repede după ce a fost ales, a reafirmat în nenumărate rânduri că prioritatea Franței este lupta antijihadistă și a afișat o atitudine "pragmatică" în ceea ce privește președintele Bashar al-Assad.

Însă mâna întinsă Moscovei pentru cooperare în lupta împotriva terorismului sau destructurarea totală a arsenalului chimic sirian nu a avut încă o continuare concretă. De asemenea, în ceea ce privește SUA ale lui Donald Trump, Macron a atras simpatii poziționându-se drept un vehement susținător al Acordului de la Paris privind clima, însă în același timp el a întins covorul roșu pentru efervescentul locatar de la Casa Albă, incitat de onoare la 14 iulie la Paris.

Această tactică este menită să mențină legătura cu imprevizibilul președinte american și de a nu-l izola și mai mult pe scena internațională, a subliniat Palatul Elysee. Cu toate acestea, Trump nu dă impresia că ar dori să readucă SUA în Acordul de la Paris.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă