Erdogan: Kurzii nu vor avea un stat independent, vor plăti preţul pentru referendum. Președintele Turciei susține că independența kurzilor e susținută de Israel

de Mihai Diac , 30 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:54, 30 septembrie 2017
Erdogan

UPDATE 19,40: Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat, sâmbătă, că serviciile de informații israeliene Mossad au avut un rol în organizarea controversatului referendum privind independența Kurdistanului irakian, relatează AFP citată de Agerpres.

Criticând faptul că etnicii kurzi din Irak au sărbătorit referendumul cu steaguri israeliene în mână, Erdogan a declarat: ''Aceasta arată un lucru, această administrație are o istorie comună cu Mossad-ul, ei avansează mână în mână''.


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, sâmbătă, că autorităţile kurde din Irak vor plăti preţul pentru organizarea referendumului pentru independenţă, adăugând că nu vor forma un stat independent, relatează The Independent citat de Mediafax.

Kurzii din Irak au organizat luni un referendum pentru independenţă, în pofida cererilor şi ameninţărilor lansate de alte state din regiune care se tem de alte posibile valuri secesioniste. Aproape 93% dintre cei care au votat în referendum s-au declarat favorabili independenţei kurzilor.

”Ei nu vor forma un stat independent. Ei au deschis o rană în această regiune şi au răsucit cuţitul în ea”, a declarat Erdogan la o întrunire a partidului de guvernământ din Turcia, AKP.

De-a lungul timpului, Erdogan a construit puternice legături comerciale cu autorităţile kurde din nordul Irakului, Turcia fiind o ţară de tranzit a exporturilor petroliere din regiunea kurdă.

”Nu regretăm ce am făcut în trecut. Dar, din moment ce condiţiile s-au schimbat, Guvernul regional kurd, care întreprinde acţiuni împotriva noastră, va trebui să plătească preţul pentru referendum”, a adăugat preşedintele turc.

În ultimele zile, Ankara a ameninţat în mod repetat că va recurge la sancţiuni economice împotriva regiunii kurde din Irak, iar Erdogan a afirmat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare. Cu toate acestea, liderul de la Ankara a precizat că nu va lua măsuri împotriva civililor, ci împotriva a celor care au organizat referendumul.

Comentarii

 • Yan

  01 octombrie 2017 19:36

  Erdogan are dreptate.

  raspunde comentariului
 • KURDISTANUL LIBER SI INDEPENDENT !

  01 octombrie 2017 17:20

  Toata lumea civilizata si democrata are obligatia morala sa sustina poporul Kurdistanului cotropit si impartit talhareste intre Turcia ,Iran,Iraq si Siria !

  raspunde comentariului
 • KURDISTANUL LIBER SI INDEPENDENT !

  01 octombrie 2017 17:20

  Toata lumea civilizata si democrata are obligatia morala sa sustina poporul Kurdistanului cotropit si impartit talhareste intre Turcia ,Iran,Iraq si Siria !

  raspunde comentariului
 • Ali

  01 octombrie 2017 9:06

  Vai de cei ce nu asculta vocea poporului.

  raspunde comentariului
 • jean

  01 octombrie 2017 8:20

  hazlii nomazii mongoliei. asa ziceau si de romani acum 150 de ani. Si iata ca Romania exista, chiar daca mananca ***** si azi urmasii nomazilor din boskortostanul siberian

  raspunde comentariului
 • arcasu`

  30 septembrie 2017 22:13

  erdogan, retorica de secol XV. jegul erdogan sustinut de o mare parte a populatiei turcesti cu o educatie ce nu depaseste copertile coranului ne arata cine sunt de fapt turcii, Turcia lui erdogan, si ce vor ei in AD 2017.Kurzi luptati pentru libertate voastra si pentru a avea un stat al vostru!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design