Donald Trump a pornit la război împotriva ISIS din Siria. Regimentul 75 Ranger a ajuns la baza din Hasaka

de Adina Mutar , 10 martie 2017 - stire actualizata la ora 12:26, 10 martie 2017
Regimentul 75 Ranger a ajuns la baza din Hasaka

Planul președintelui american de a-și adjudeca o victorie pe frontul antiterorist este în desfășurare, în ciuda avansării Rusiei, care credea că Trump o să întârzie. La 6 martie, o coloană de blindate americane au fost desfășurate în jurul orașului Manbij, blocându-i pe ruși, la 7 martie a avut loc o întâlnire de urgență între șefii armatelor SUA, Rusiei și Turciei, la Antalya, la 8 martie a ajuns la Hasaka primii militari ai Regimentului 75 Ranger.

Zis și făcut

În timp ce în America, apropiații lui Donald Trump sunt prinși în investigații asupra relațiilor de prietenie cu Rusia, președintele american urmărea cum „amicul” Putin profita de întârzierea unui acord între ei privind ofensiva împotriva ISIS în Siria și înainta cu trupe spre Manbij, în apropiere de Raqqa, zonă pe care voia s-o cucerească pentru Bashar al-Assad. În apropiere se aflau și trupele kurde, cele susținute de Administrația Obama, care cedaseră câteva zone regimului, și trupele turcești, împreună cu brigăzi ale Armatei Siriene Libere. Zona Raqqa din Siria este importantă nu numai că acolo își avea ISIS cartierul general, dar mai ales pentru faptul că este bogată în petrol. Comerțul ISIS cu petrolul din zonă a susținut cei șase ani de război, regimul Assad fiind principalul beneficiar. Kurzii doresc Raqqa pentru a face „un pod” cu regiunea bogată în petrol din Irak și apoi să declare autonomie și să permită companiilor americane să-și desfășoare activitatea. Turcia nu acceptă autonomie kurdă în apropierea granițelor sale și amenința că va intra în Manbij și în Raqqa. Trump nu mai avea timp de pierdut. După ce s-a consultat cu secretarul Apărării, James Mattis, și cu consilierul pe probleme de securitate națională, HR McMaster, a dat ordin de desfășurare a trupelor din Regimentul 75 Ranger, echipate cu tacuri ușoare de asalt, Striker. Acestea au plecat din Fort Lewis, Washington, și au ajuns în Hasaka, Siria, unde SUA au o bază aeriană, și de unde urmează să pornească ofensiva de capturare a zonei Raqqa exclusiv cu trupele kurde YPG și luptători din triburile nordice reuniți sub numele Shamar. Alte tancuri și echipamente grele au ajuns la baza Ramelian din Hasaka prin Irak. Acest plan a fost discutat la întrunirea din Antalya dintre generalul american Joseph Dunford și omologii săi, Valeri Gherasimov, Rusia, și Hulusi Akar, Turcia.

Rușii au fost opriți lângă Manbij

La 6 martie, Pentagonul informa oficial că o coloană de blindate americane a fost defășurată în jurul orașului Manbij, de unde se ajunge la Raqqa. Sesiunea informală a conținut și imagini ale acțiunii, ca să fie exclusă posibilitatea ca rușii să nu fie informați. „Cu siguranță, ei știu unde ne aflăm noi, iar noi știm unde se află ei”, a subliniat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului. Decizia a fost luată după ce forțele kurde cedaseră rușilor și armatei regimului Assad câteva porțiuni strategice din jurul orașului Manbij, neștiind dacă SUA, sub Administrația Trump, îi mai susțin. Între Administrația Obama și Kremlin exista o înțelegere conform căreia trupele americane ar fi controlat în Siria zonele bogate în petrol, cu populație majoritară kurdă, în timp ce rușii urmau să controleze zona de coastă, spre câmpurile gazeifere ale Mediteranei. Însă Vladimir Putin a vrut să profite de întârzierea deciziei de la Casa Albă, pentru a câștiga teren și în zona petrolieră. Înaintarea a fost stopată de decizia bruscă a lui Trump de a interveni cu forțe militare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află la Moscova, unde vrea să-l convingă pe Putin de necesitatea ca Iranul să-și scoată milițiile din Siria, iar reprezentanții regimului Assad și ai grupărilor de opoziţie au fost invitate la Geneva, la 23 martie, pentru a relua negocierile de pace sub egida ONU.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Vasile

  13 martie 2017 22:19

  "forțele kurde cedaseră rușilor și armatei regimului Assad câteva porțiuni strategice din jurul orașului Manbij"De ce nu spuneti si de ce kurzii le-au cedat? Pentru ca armata turca si FSA ataca kurzii, iar acestia au cerut ajutorul rusilori si a armatei siriene.

  raspunde comentariului
 • Mihaela

  10 martie 2017 16:51

  Castiguri la domiciliu. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte cunostinte minime de utilizare a calculatorului word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica șidvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design