Simpatizanți ai grupării jihadiste Statul Islamic au sărbătorit, marţi, pe reţele de socializare, explozia care a avut loc la concertul Arianei Grande de pe Manchester Arena, deși gruparea Stat Islamic nu a revendicat, încă, atentatul, informează Reuters.
Potrivit sursei citate, o serie de conturi de Twitter afiliate Statului Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozia care a cauzat moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59. Astfel, unii au sărbătorit tragedia, în timp ce alții au îndemnat la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone. U
„Se pare că bombele forţelor aeriene britanice împotriva copiilor din Mosul şi Rakka tocmai au ajuns înapoi la #Manchester", a scris un utilizator, Abdul Haqq, pe Twitter.
Ziarele britanice scriu, marți, despre atacul de la Manchester, în care și-au pierdut viața 22 de oameni, iar alți 59 sunt răniți. ”Teroare în Arena”, ”Crimă în Manchester”, ”Teroare la un concert pentru adolescenți” – sunt titlurile ziarelor din Marea Britanie, tipărite luni noaptea.
Alții au postat mesaje în care încurajează la atentate „solitare” în Occident. De exemplu, un alt internaut a afirmat că speră că Statul Islamic a comis atacul: „Noi sperăm ca cel care l-a comis să fie unul dintre soldaţii califatului”, a scris el acesta.
Alţii au postat bannere cu mesajul „începutul este Bruxellesul şi Parisul, iar în Londra formăm un stat”, referindu-se la atacuri similare comise anterior de „lupi singuratici” în Belgia şi Franţa revendicate de către grupare.
marți dimineața, într-o conferință de presă, că autorul atacului de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59, ar fi fost cauzat de un bărbat care ar fi acționat singur și care ar fi murit în explozie. Suspectul ar fi folosit un dispozitiv improvizat.
„Prioritatea noastră este ca, împreună cu poliția antiterorism, să aflăm mai multe despre persoana care a comis acest atac. Am desfășurat exerciții în mod constant pentru a testa capacitatea de răspuns la un astfel de eveniment. Există un perimetru de securitate în jurul sălii de spectacol, care va rămâne în vigoare. Avem o istorie lungă aici, în Manchester, a comunității care stă împreună. Este important să fim vigilenți, dar să ne continuăm viețile. Oamenii se trezesc cu această veste îngrozitoare, în această zi tristă. Toate serviciile abilitate vor face tot ce le stă în putință pentru a rezolva această situație”, a declarat un el.
Participanții la concertul Arianei Grande, de pe Manchester Arena, care au reușit să părăsească sala de concerte în siguranță, după ce o explozie a cauzat moartea a 22 de persoane și rănirea a 59, au povestit, pentru publicațiile internaționale, cum zgomotul puternic a stârnit panică printre persoanele din interiorul arenei, care au început să fugă, să țipe și să se calce în picioare
Întrebat de jurnaliști despre identitatea suspectului, Hopkins nu a confirmat dacă autorul atacului ar fi britanic.
Totodată, el a anunțat că bilanțul morților a crescut la 22 de morți și 59 de răniți. „Pot să confirm că sunt copii printre victime”, a mai spus reprezentatul Poliției din Manchester.
Atacul nu a fost revendicat, dar oficiali americani au comparat posibilul act terorist cu atacurile din sala de spectacole Bataclan din Paris din noiembrie 2015 ale militanţilor islamişti. Doi oficiali americani anonimi au declarat agenţiei Reuters că dovezile iniţiale sugerează că un atacator sinucigaş este responsabil de atac.
„În absenţa unei dovezi mai evidente, alegerea locului, sincronizarea şi modul atacului sugerează că a fost vorba de terorism”, a afirmat unul dintre oficalii SUA pentru combaterea terorismului.
22 de persoane au murit și 59 au fost rănite, luni seara, după ce o bombă a explodat pe Manchester Arena, la finalul concertului cântăreței americane Ariana Grande. Poliția din Manchester a precziat, marți dimineața, că atacatorul este un bărbat care a acționat singur și care ar fi folosit un dispozitiv exploziv improvizat. El și-ar fi pierdut viața în atentat.