23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialBiden i-a prezentat scuze lui Erdogan pentru afirmaţii privind sprijinirea jihadiştilor

Biden i-a prezentat scuze lui Erdogan pentru afirmaţii privind sprijinirea jihadiştilor

Vicepreşedintele american Joe Biden i-a prezentat scuze sâmbătă preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru afirmaţii care sugerau că Ankara şi alte puteri regionale ar fi finanţat şi înarmat grupări jihadiste din Siria, relatează AFP, citată de Mediafax.

Preşedintele turc a denunţat cu vehemenţă sâmbătă afirmaţiile atribuite vicepreşedintelui american şi pronunţate joi la Universitatea Harvard, acuzându-i pe aliaţii ţării sale, inclusiv Turcia, că au finanţat şi înarmat organizaţii teroriste din Siria.

"Dacă Biden a făcut asemenea afirmaţii, va deveni un om din trecut pentru mine (…). Nimeni nu poate acuza Turcia că a susţinut vreo organizaţie teroristă din Siria, inclusiv SI" (gruparea Stat Islamic), a insistat liderul turc.

Potrivit unui comunicat difuzat de biroul vicepreşedintelui la Washington, Biden l-a sunat pe Erdogan pentru a-şi "clarifica" afirmaţiile.

"Vicepreşedintele se scuză pentru orice sugestie conform căreia Turcia sau alţi aliaţi şi parteneri din regiune au susţinut intenţionat sau au facilitat creşterea SI sau a altor grupări extremiste din Siria", precizează textul.

"Vicepreşedintele a precizat clar că Statele Unite apreciază angajamentele şi sacrificiile aliaţilor noştri şi partenerilor din regiune în lupta lor" împotriva acestor grupări, adaugă comunicatul, care precizează că "cei doi lideri şi-au reafirmat ataşamentul pentru ca Turcia şi Statele Unite să coopereze pentru a combate SI".

Cele mai citite

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...
Ultima oră
Pe aceeași temă