22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialAnchetă deschisă în Franţa în cazul unor escroci care s-au prezentat drept...

Anchetă deschisă în Franţa în cazul unor escroci care s-au prezentat drept înalţi oficiali guvernamentali

Justiţia franceză a deschis o anchetă după mai multe tentative de escrocherie prin telefon comise de infractori care se prezentau drept ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, sau apropiaţi ai acestuia, informează AFP vineri, preluată de Agerpres.  Escrocii, care au acţionat în cursul anului 2015, au contactat mai multe preşedinţii ale unor state africane, ambasadele franceze din diferite ţări, companii franceze şi fundaţii şi asociaţii umanitare Prezentându-se drept ministrul francez al apărării sau colaboratori apropiaţi ai acestuia, ei încercau să obţină sume mari de bani după ce invocau situaţii de criză cum ar fi luarea ca ostatici a unor agenţi secreţi francezi. De menţionat că politica oficială a statului francez este de a nu negocia şi de a nu plăti răscumpărările pretinse de terorişti. 

Acest gen de escrocherie, un fel de “metoda Maradona” în care infractorii nu se mai prezintă drept poliţişti, ci oficiali guvernamentali de rang înalt, este destul de răspândit, notează AFP. De obicei însă infractorii sunt mai puţin ambiţioşi şi se prezintă drept patroni ai unor companii în încercarea de a-i convinge pe colaboratorii respectivelor companii să le transfere sume mari de bani, invocând diferite motive. 

În cazul anchetat, tentativele de extorcare de fonduri au eşuat cu două excepţii, notabile însă, viramentele bancare spre conturile escrocilor totalizând 22 de milioane de euro. Din fericire, o mare parte din această sumă a putut fi blocată de bănci şi banii au fost recuperaţi, conform unei surse citate de agenţia franceză de presă. 

De cele mai multe ori, în astfel de cazuri, escrocii încearcă să manipuleze invocând implicarea serviciilor secrete, fapt care le permite să solicite discreţia totală din partea victimei escrocheriei şi totodată virarea rapidă a sumelor solicitate în conturi din paradisuri fiscale. 

Ministerele franceze de Externe şi Apărare au semnalat Parchetului de la Paris tentativele de escrocherie în iulie 2015.

Cele mai citite

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă