9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialA fost sau nu implicată URSS în asasinarea președintelui John F. Kennedy?!...

A fost sau nu implicată URSS în asasinarea președintelui John F. Kennedy?! Trump a mai amânat 180 de zile publicarea unor documente din dosar

Președintele Donald Trump promisese că va semna publicarea tuturor documentelor din dosarul asasinării lui JFK.

Însă, în ultimul moment, în urma cererilor FBI, CIA și a Departamentului de Stat, au fost amânate o parte, pentru 180 de zile, urmând a fi „redactate” astfel încât să nu constituie un risc pentru serviciile secrete și pentru relațiile cu alte țări. 

   Sovieticii erau îngroziți că SUA ar putea porni un atac

Interesant, cu câteva ore înainte ca Donald Trump să fi semnat pentru declasificarea unor documente, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia nu a fost implicată în asasinarea președintelui american John F. Kennedy! „Dacă vor fi aruncate asupra Rusiei insinuări nebunești ar fi o rușine. Oamenii vor informații, nu dezinformare”, a declarat Zakharova. Într-adevăr, se zvonea că se vor declasifica documente ce vor pune în lumină legătura dintre Lee Oswald și Rusia. Există mai multe documente referitoare la URSS. Unul, din 23 noiembrie, arată că Oswald fusese la Ambasada URSS din Mexico, la 28 septembrie 1963, și se întâlnise cu Valeri Vladimirovici Kostikov, cunoscut ca agent KGB care a lucrat la Departamentul 13, pentru asasinări, dar era consul în Mexico în acel an. FBI a concluzionat că era vorba despre o viză pe care o ceruse Oswald pentru a merge în URSS. Un alt episod s-a derulat cu defectorul rus Iuri Nosenko, fost ofițer KGB. Acesta a spus în Comisia Warren că Oswald a trăit în URSS câțiva ani, dar nu a fost niciodată agent KGB. Mărturia lui a fost considerată de directorul CIA ca fiind „o gogoașă”, ceea ce a dus la ipoteza că Nosenko însuși nu ar fi defectat la americani din convingere, ci cu misiune! „Adică a fost un fel de mesaj de la KGB, că serviciul nu l-a anchetat niciodată pe Oswald în URSS, că nici măcar nu l-a monitorizat, că nu l-a bănuit că ar fi vreun agent CIA implantat”, scria Richard Helms. „Acest lucru denotă că KGB are ceva de ascuns, poate chiar faptul că Oswald era agentul lor!”, a concluzionat directorul CIA.

Într-o altă notă, directorul FBI, Hoover, pare să confirme afirmațiile lui Nosenko. Sursele din URSS informaseră că oficialii sovietici fuseseră bulversați de asasinarea lui Kennedy, îl considerau pe Oswald un „manian nevrotic” care „nu era loial nici țării lui” și care nu făcuse parte din nicio organizație sau grup din URSS și nici nu primise cetățenie, deși se căsătorise cu o rusoaică. Moscova credea că Oswald e un fel de țap ispășitor, că JFK fusese asasinat în urma unei conspirații a extremei-drepte, un puci, care îl implica pe succesor, pe Lyndon Johnson, și aripa dură de la Washington, care dorea război cu URSS. În acest sens, se trimiseseră instrucțiuni de la Moscova agenților din SUA, să documenteze relațiile dintre Johnson și familia Kennedy, în mod special cu Robert și Ted Kennedy. Sovieticii se temeau că „vreun general american iresponsabil” ar putea lansa un atac cu rachete. În John F. Kennedy, rușii aveau încredere, pentru că reușiseră să evite un război în timpul crizei rachetelor din Cuba. 

   Era Oswald agent CIA? 

Lee Oswald putea fi relaționat cu KGB, cu CIA, dar și cu cubanezii, atât anti cât și pro-Fidel Castro, aflându-se și în vizorul FBI. Întâlnirile sale cu agenți CIA puteau avea legătură cu relațiile sale cu cubanezii, dacă ar fi fost un agent sau un informator al Agenției. Directorul CIA, Richard Helms, a fost întrebat în cadrul Comisiei Rockefeller, în 1975, dacă există vreo posibilitate, vreo informație, legată de asasinarea președintelui Kennedy, care să arate că Oswald era agent CIA sau că ar fi acționat în vreun fel pentru Agenție. Sau simplu „agent”? Documentul publicat se încheia cu întrebarea, fără răspuns. Sau, cum remarca, în scris, și Edgar Hoover :„ Faptul că ne tot intersectăm în anchetă cu CIA, și uneori mai și facem schimb de informații, nu ajută FBI”.

   Jack Ruby, lăsat să-l ucidă pe Lee Oswald

Un memo redactat la 24 noiembrie 1963 de către directorul FBI, J. Edgar Hoover, arată frustarea acestuia în legătură cu întregul caz. Era ziua când a fost împușcat mortal Oswald, de către proprietarul unui club de noapte, Jack Ruby. Hoover era nervos pentru că atrăsese atenția poliției din Dallas că există o amenințare la viața lui Oswald, din partea unor „conjurați”, chiar cu o seară înainte. FBI primise un telefon de la un membru al grupului care avertizase asupra asasinării lui Oswald. Și totuși, poliția nu luase nicio măsură suplimentară de apărare. Jack Ruby ajunsese fără probleme în subsolul poliției chiar în momentul când Oswald era transferat la închisoarea din Dallas. „Îngrijorarea mea și a lui Katzenbach (n.r. – Nicholas Katzenbach, adjunctul procurorului general) este că acum vom întâmpina dificultăți în a face lumea să creadă că Oswald este adevăratul asasin”, scria Hoover. Acum, depinde de interpretare, ori directorul FBI credea sincer că Oswald era singurul asasin și că uciderea lui arunca dosarul în zona conspirațiilor, ori era un regret că se punea în evidență conspirația, înlăturându-se un martor instabil și incomod.  

   Variantele oficiale ale asasinării lui JF Kennedy

La data de 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și soția sa, Jacqueline, se aflau într-un turneu prin Texas, pentru a lansa campania electorală pentru un nou mandat. A circulat cu o limuzină decapotabilă, împreună cu soția sa Jacqueline, guvernatorul de Texas, John Connally, și soția acestuia, Nellie. Vicepreședintele Lyndon B. Johnson și soția lui se aflau în mașina din spatele limuzinei. La ora 12.30, când convoiul trecea prin Dealey Plaza, din Dallas, s-au auzit trei împușcături. Două gloanțe l-au lovit pe Kennedy în cap și în gât. Moartea sa a fost anunțată la ora 13.33.  Locul de unde se trăsese:  depozitul de cărți de școală de pe o latură a pieței. Câteva ore mai târziu, a fost arestat Lee Harvey Oswald, 24 de ani, presupusul autor. Acesta a mai ucis până a fost prins un polițist, JD Tippit, care încercase să-l legitimeze. Oswald nu a apucat să spună și versiunea lui, fiind împușcat mortal de Jack Ruby, un proprietar de club de noapte, la 24 noiembrie, în timp ce era mutat din arestul poliției la închisoarea din Dallas. Președintele succesor, Lyndon Johnson, a ordonat o anchetă asupra asasinării lui JFK. Comisia Warren a concluzionat că Oswald a acționat de unul singur, iar Jack Ruby nu a făcut parte din nicio conspirație de „ștergere a urmelor” unui complot mai larg. O anchetă ulterioară comandată de Comitetul Senatului privind Asasinările a concluzionat că „probabil, Kennedy a fost asasinat ca urmare a unui complot și există o mare probabilitate să fi fost doi trăgători”. 

În 1968, Robert Kennedy, fratele lui JFK, a fost asasinat în Los Angeles, unde se afla în campanie pentru prezidențiale. Asasinul, Sirhan Sirhan, a declarat multă vreme că nu este vinovat, că nu-și amintește nimic. La vremea asasinării lui JFK, Robert era procuror general. Și bănuit de ruși că ar fi avut relații mai strânse cu Lyndon Johnson.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă