10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOrfelinatul de urși a rămas fără fonduri

Orfelinatul de urși a rămas fără fonduri

Zeci de pui rămân singuri în fiecare an, în pădurile din România, în condițiile în care, pentru că trofeele de urs sunt scumpe, numeroase animale cad victime vânătorilor și braconierilor, susţine organizaţia WWF România.

România este țara în care găsim aproape 40% din întreaga po-pu-lație de urși de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel național și european, dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 euro/exemplar, menține populația de urs brun din recensămintele naționale oficiale nerealist de mare. De multe ori, sunt împușcate femele, iar -puii lor, nepregătiți pentru viața în sălbăticie, râmân orfani și expuși pericolelor. WWF România face un apel public de contribuții în favoarea Centrului pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, din Harghita, rămas acum fără finanțare. Centrul, care este întreținut doar din fonduri private, are acum 20 hectare și găzduiește 10 pui de urs orfani.

„Preconizăm că acest număr de pui orfani se va dubla în următorii 10 ani”, a declarat  Leo Bereczky, fondatorul acestuia. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică la 6.000 $ anual, din care aproape 4.000 $ reprezintă doar hrana, arată WWF România, care consideră că această sumă poate fi acoperită dacă românii ar dona, prin intermediul portalului wwf.ro/orfelinat,  doar 5 $ pe lună.

Campania inițiată de orga-ni-zația neguvernamentală se desfășoară în perioada  7 septembrie-15 octombrie 2016 și își propune să salveze cei 10 pui de urs care se află deja la Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani. Banii adunați vor asigura atât hrana, adăpostul, siguranța, îngrijirile veterinare, cât și echipa de trei specialiști care au grijă de urși.

„Ursul este un animal excep-ți-onal prin însăși complexitatea lui, construcția lui fizică și capacitatea lui de supraviețuire. Este animalul care a reușit să supraviețuiască în orice condiție, ca omul: de la deșert până în zonele arctice. Puii de urs sunt echipați cu toate acele instincte necesare pentru supraviețuirea lor mai târziu: de exemplu, instinctul de a scăpa de pericole sau de a se refugia în copaci atunci când se apropie un pericol; ei știu din naștere ce se poate mânca. Toate instinctele de supraviețuire sunt codificate genetic. Datorită acestui fapt este posibilă această tehnică de reabilitare, deci putem crește pui de urs în așa fel încât, fără prezența mamei, ei să poată deveni reprezentanți veritabili ai speciei lor”, a explicat Leo Bereczky.

Peste 100 de pui au fost salvați până acum

De mai bine de 10 ani, în județul Harghita, în Munții Hășmaș, funcționează Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urși. Fondat de Leo Bereczky, centrul a reușit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urși. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde -puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați. Principiul de bază al orfelinatului este interacțiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert.

„Am conceput și am dezvoltat metoda noastră de reabilitare, care, practic, înseamnă copierea cât mai fidelă a naturii. Puii de urs sunt plasați în niște țarcuri care oferă un cadru totalmente natural. Mărimea acestor țarcuri pornește de la una mică, în care puii pot socia-liza unii cu alții, se pot învăța unii cu altii și vor forma un grup al aceleiași generații, după care sunt plasați în țarcuri din ce în ce mai mari, în funcție de necesitățile lor ecologice”, a explicat pasionatul salvator al urșilor.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă