10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoutățile pe care le aduce Electric Castle

Noutățile pe care le aduce Electric Castle

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 38.0px Helvetica}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a71f78; min-height: 12.0px}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a71f78}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
span.s1 {font-kerning: none}
span.s2 {font-kerning: none; color: #272c36}

Organizatorii Electric Castle au mutat perioada de desfășurare a festivalului din satul transilvănean Bonțida, situat la 25 de kilometri depărtare de Cluj-Napoca, din iunie în iulie, ca să scape de ploaie. Însă ei ar putea candida cu succes maxim pentru niște posturi de paparude: la Electric Castle va ploua și anul acesta. Însă, după cum spun sătenii din Bonțida, nu-i niciun bai. Participanții la festival vor avea pretextul să bea mai multă tărie, ca să se încălzească.

Workshop-uri și piese de teatru

Dincolo de glume, cea de-a cincea ediție a festivalului clujean va debuta în forță și promite să fie una a recordurilor, după cum spune unul dintre organizatori. „Ne propunem să fie cea mai spectaculoasă ediție de până acum. Vom avea o producție mult mai impresionantă decât cea din anii trecuți. Fiecare scenă este special făcută pentru festival. Vom avea nouă scene și peste 250 de artiști. Noutatea acestei ediții este că am dezvoltat partea de arts and performances, pentru a arăta că nu este vorba doar despre muzică, că este un festival complex care înglobează mai multe activități: workshop-uri, piese de teatru, proiecții tag, vor fi TedEx Talks, stand-up comedy, vom avea un fashion corner, un campionat de volei de plajă, un proiect eco și multe, multe alte lucruri care vor fi descoperite aici, la fața locului”, a declarat Andi Vanca. Pe lângă muzica electronică, vor fi concerte de rock, hip hop, kazz, iar Opera Maghiară din Cluj va avea, la rândul său, un concert de o oră la Electric Castle. Printre artiștii de top care vor face spectacol la Bonțida se numără deadmau5, Franz Ferdinand, Zedd sau alt-J, dar și Fanfara Ciocârlia sau trupa de punk Slaves.

Pentru că meteorologii au anunțat ploaie în Bonțida, organizatorii au luat măsuri speciale pentru ca spectatorii să se poată distra în ciuda vremii britanice. „Suntem mult mai bine pregătiți decât anii trecuți. Avem cinci scene acoperite dintre cele nouă, care pot adăposti peste 20.000 de oameni. Avem podele mobile, alei din pietriș, vom distribui pelerine la intrare…”, a mai declarat Andi Vanca.

De asemenea, participanţii la Electric Castle sunt invitaţi să parieze dacă va ploua sau nu la Bonţida. Astfel, ei pot să doneze pentru o cauză socială, pentru care una dintre companiiile de asigurări care sponsorizează festivalul va dona, de asemenea, 30.000 de euro. ”Cauza socială este reprezentată de 25 de familii din întreaga țară care nu sunt conectate la curent electric. Cu banii strânși le vom cumpăra panouri solare și fotovoltaice”, potrivit organizatorului.

Doi la pedale, de la -Electric Castle pe -Transfăgărășan

Un clujean cu handicap şi prietenul lui traversează Transfăgărăşanul pe bicicletă în tandem pentru a atrage atenţia asupra integrării persoanelor cu dizabilităţi în România. Şoseaua este una dintre cele mai spectaculoase din lume, iar punctul de sosire este Electric Castle.

Clujeanul Andrei Haţegan, cu gravă deficienţă de vedere, şi prietenul său, Andrei Niculescu, vor parcurge în perioada 10-12 iulie traseul Curtea de Argeş – Cluj-Napoca, via Transfăgărăşan, pe o bicicletă în tandem. Echipa, denumită „Doi la pedale”, va parcurge 400 km, cu o diferenţă de nivel de 5.000 m, în circa două zile şi jumătate.

Implicare în comunitate

Cu ajutorul festivalului, Bonțida devine una dintre capitalele muzicii din România. Localnicii au ocazia să vândă turiștilor produsele din gospodărie, de la pălincă la faimoasa turtă dulce de Bonțida, gemuri sau siropuri naturale.

O parte din banii încasați de la participanții la festival sunt donați fundației Transylvania Trust, pentru restaurarea castelului construit pe vremea împăratului Sigismund de Luxemburg, considerat un Versailles al Transilvaniei. Castelul a fost incendiat parţial în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, edificiul aristocratic a fost incendiat din nou în timpul filmărilor pentru pelicula „Pădurea Spânzuraţilor“, în regia lui Liviu Ciulei. Castelul a fost abandonat în perioada comunistă, însă, după anul 1989, a început să fie restaurat.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă