10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialViituri si batai pe ajutoare

Viituri si batai pe ajutoare

Cateva zile cu ploi de primavara au fost suficiente pentru ca mai multe dintre judetele Romaniei sa traiasca din nou groaza viiturilor si a inundatiilor. Sute de gospodarii au ajuns sub ape, mii de oameni au fost afectati si au reinceput conflictele pentru ajutoarele acordate sinistratilor.

La opt luni de la dezastrul din 5 septembrie 2007, satul Toflea, din nordul judetului Galati, a fost din nou lovit de viitura, apele inundand peste 300 de case, la 15 dintre ele fiind afectata si structura de rezistenta. Ruperea de nori a produs torente pe dealurile din jur, iar acestea au umflat apele paraului Valea Boului, care strabate localitatea. Cei 1.200 de localnici carora viitura le-a inundat casele s-au refugiat la rude, iar noaptea tarziu, dupa retragerea apelor, s-au intors pentru a-si salva lucrurile din namol. Prefectul Mihai Capra a coordonat acordarea de ajutoare si interventiile pompierilor si jandarmilor. Toflea este recunoscuta ca enclava a unei comunitati rome foarte bogate, satul fiind o aglomerare de palate, unele cu "turnulete", altele cu arhitectura mai sofisticata, construite "dupa revista". Dar, ca si in septembrie, viitura a lovit casele romilor mai saraci, situate pe malul Vaii Boului. Cursul paraului a fost regularizat, dar asta nu conteaza prea mult, pentru ca albia este sistematic acoperita de gunoaiele aruncate de localnici.

Locuitorii din Toflea au devenit celebri dupa ce, in septembrie anul trecut, cei 120 de pompieri din Galati, Focsani, Vaslui, Bacau si Buzau, care lucrau la curatarea malului de pe ulite, au fost batjocoriti de romi, care au aruncat in ei cu sticle si cu diverse resturi. Ieri, mai multi romi s-au certat, amenintandu-se cu topoarele. Scandalul a plecat de la ajutoarele in materiale de constructii de anul trecut.
Tot in judetul Galati, Prutul a iesit ieri din matca. Revarsarea sa a dus la inundarea a circa 150 de hectare de culturi agricole si pasuni.
Ploile cazute in ultimele zile in sudul Dobrogei au produs pagube materiale si in Constanta. 14 gospodarii din localitatile Pecineaga si Valul lui Traian au fost complet acoperite de apa si a fost nevoie de interventia pompierilor militari pentru degajarea terenului si evitarea pierderilor de vieti omenesti. Apele au izolat localitatea Dobromir, autoritatile reusind sa deblocheze in cateva ore dumul judetean acoperit de ape.
Un numar de aproximativ 50 de case din orasul Negresti, judetul Vaslui, au fost inundate in ultimele zile. Potrivit primarului orasului Negresti, in casele oamenilor apa a depasit jumatate de metru.
Ploile au afectat din nou si orasul sucevean Milisauti, unde opt podete au fost distruse de ape, fiind izolate cateva case, iar opt gospodarii, parterul primariei si zeci de hectare de teren agricol au fost inundate.

CONSECINTA
» Ploaia a alungat turistii
Cei peste 20.000 de turisti care si-au petrecut minivacanta de 1 Mai pe litoralul romanesc au avut parte de vreme rea. In fiecare zi a minivacantei a plouat torential, astfel incat acestia au fost nevoiti sa ramana in camerele de hotel. Singurele modalitati de distractie au fost restaurantele si cluburile. Chiar si cei care au iesit pentru cateva ore la iarba verde au facut repede cale-ntoarsa din cauza ploii. Constantenii spun ca nu au mai avut de multi ani parte de o vreme atat de urata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă