Universitari de prestigiu despre caloriferul lui Marga: Am citit cărţi de istorie a tehnicii, dar nu am auzit niciodată de asta

de Sidonia Bogdan , 11 octombrie 2012
Caloriferul a fost inventat de un om de afaceri rus de origine poloneză, Franz San Galli. Mulţi profesori universitari s-au arătat miraţi că acest obiect ar fi fost inventat de un român din Transilvania, după cum susţine Andrei Marga.Preşedintele ICR Andrei Marga a anunţat că vrea să lărgească aria de competenţe a institutului, prin promovarea în străinătate a contribuţiilor româneşti din domeniul ştiinţei. „Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice, pe muzica. Trebuie să revenim la un concept natural de cultură. Trebuie să lărgim, să facem loc şi ştiintelor, şi tehnologiilor. România este şi o ţară care a inovat tehnologic. Clujenii sunt deja săturaţi de exemplul meu, dar caloriferul este o invenţie transilvană. Câţi ştiu de asta?", a declarat Andrei Marga la Realitatea Tv. Contactaţi telefonic de Rl, profesorii universitari din domeniul instalaţiilor nu au ştiut să răspundă la întrebarea lui Andrei Marga. „Nu mi-a trecut niciodată pe la urechi această informaţie, caloriferul să fie invenţie românească. Sunt profesor doctor la Facultatea de Instalaţii Bucureşti, am citit cărţi de istorie a ştiinţei, dar nu am auzit niciodată de asta. Dar poate, cine ştie? Poate un român a inventat radiatorul şi nu am auzit eu", a spus prof. dr. Vintilă Ştefan. Nici rectorul Universităţii Tehnice Bucureşti, Johan Neuner nu ştie cine e inventatorul caloriferului. „N-am auzit niciodată ca acest obiect să fie inventat de un român. Mă îndoiesc că ar fi inventat în ţara noastră dar mai caut în dicţionarele enciclopedice", a spus Johan Neuner. Profesorului universitar clujean în domeniul instalaţiilor Anca Abrudan îi vine greu să creadă că radiatorul ar fi fost inventat de un clujean. „Zic eu că ar fi fost imposibil să fie aşa şi eu să nu ştiu. Predau în domeniu de 20 de ani. Într-adevăr, nu ne ocupăm de istoria tehnicii, dar nu aş fi ratat aşa ceva".

 

Citeşte şi articolul: Ce-au ajuns universităţile private: ziua - săli de clasă, noaptea - saloane pentru nunţi

 

Răspunsul ni l-a oferit conf. univ. Cătălin Lungu. Sunt mulţi oameni de ştiinţă care şi-au atribuit invenţia caloriferului, dar toate indiciile duc spre omul de afaceri rus, de origine poloneză, Franz San Galli, spune Cătălin Lungu. Această informaţie apare şi pe site-ul de ştiinţă industrytoday.co.uk, sursă considerată de încredere în mediul universitar. Galli a inventat o formă rudimentară a radiatorului între 1855-1857. Cercetările sale au fost continuate de Joseph Nason şi Robert Brigss, în 1863. Important în acest domeniu este şi numele lui Nelson H Bundy care a inventat un produs similar celui actual.

Singurul calorifer care a primit medalia de aur la Salonul Internaţional din Bruxelles în 2011 şi la care s-ar fi putut referi Andrei Marga este caloriferul sonic, inventat de echipa regretatului profesorului Ioan Pop, de la Universitatea Tehnică din Cluj, numai că nici un specialist în instalaţii nu asociază caloriferul clasic cu caloriferul sonic. „Caloriferul sonic este cu totul altceva. Acest produs nu are nicio legătură cu caloriferul pe care îl ştim noi", a explicat Johan Neuner.


Misiune ICR- depistarea clişeelor despre România

Preşedintele ICR Andrei Marga a anunţat că acţiunile institutului vor fi redefinite, dar nimeni din partea noii conduceri nu a explicat în detaliu strategia pentru anul viitor. În mandatul lui Horia Patapievici, ICR s-a axat pe promovarea în străinătate a artiştilor şi scriitorilor contemporani. Potrivit unei note apărute recent în presă, actuala conducere a trasat de curând linii editoriale noi spre care trebuie să se îndrepte ICR-ul. Una dintre căile de promovare a culturii în străinătate va fi „îndatorirea permanentă a personalului" ICR să identifice „date incomplete, superficiale, distorsionate, clişee denigratoare, comentarii tendenţioase şi mistificatoare la adresa României, a poporului român", care „minimalizează valorile naţionale româneşti, contribuţia culturii române la tezaurul universal şi răstălmăcesc momente de seamă ale istoriei românilor".Contactaţi de Rl să explice în detaliu conţinutul documentului, preşedintele ICR nu a putut fi contactat, iar vicepreşedintele ICR Horia Gârbea şi membrul în Consiliul de Administraţie Ionuţ Vulpescu nu au vrut să comenteze.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design