22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialUPDATE. România deplânge pierderea maestrului Mircea Albulescu

UPDATE. România deplânge pierderea maestrului Mircea Albulescu

UPDATE. 12:30. Preşedintele Klaus Iohannis: “Mircea Albulescu va ramane pentru totdeauna în sufletul nostru ca un mare actor, unul dintre cele mai importante simboluri ale teatrului și filmului românesc. Viața sa artistică a fost o lecție de măiestrie și pasiune. Dumnezeu să-l odihnească!”. Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis.

 

UPDATE. 12:00. Florin Piersic a declarat că este distrus de moartea lui Mircea Albulescu. “Avea umor şi era dăruit profesiei. Îl ştiu de când eram student. În toate filmele, crea personaje din amănunte. L-am iubit foarte mult. Nici nu ştie publicul ce mare pierdere este Mircea Albulescu. Nu ştiţi ce tare l-am gustat ca actor. Acum câteva zile am auzit de Patrichi, acum sunt lovit în inimă. Parcă îl văd şi acum… şi îl întreban de ce vii la apus de soare? Zicea: stau în sală, intru, joc şi vrea să mă uit să vând cum şi gradează puterea de a se exprima, cum trece de la un moment la altul”, a declarat Florin Piersic la Realitatea tv.

UPDATE. 11:55. Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a spus la Radio România Cultural „Suntem îndoliaţi astăzi. Mircea Albulescu a fost un mare actor, profesor, scriitor de o inestimabilă valoare. Suntem foarte întristaţi de această veste.”

 

Regizorul Radu Gabrea a declarat pentru Agerpres: “Era un mare, extraordinar actor. Un mare prieten al meu. Am făcut cu el de la filmul meu de debut, când a avut un rol extraordinar, şi până târziu, când m-am întors în România. Era un om extraordinar. Dumnezeu să-l ierte!”.

 

UPDATE. 11:28. „Vai de mine. Mircea a murit? Mircea Albulescu? Îngrozitor! Mi-aţi dat o veste îngrozitoare. A fost la noi la spectacol în urmă cu câteva zile. Nici nu mă aşteptam. Pleacă pe rând crema artiştilor. Nu era un depresiv, un om care să se plângă. Avea un diabet, dar asta nu l-a oprit să joace. Ultima oară când l-am văzut era cel mai bun dintre toţi. Era un foarte bun actor”, a declarat Stela Popescu pentru Antena Stars.

„Îmi pare şi mie rău. A murit un om cu har, un profesionit, rămâne în amintirea mea, emoţia este foarte mare. Nu-mi place să vorbesc prea mult. Să aibă odihna uşoară, sus în cer. Dispar atâţia oameni de valoare.”, a declarat actriţa pentru aceeasi televiziune.

Citeşte şi A murit Mircea Albulescu

„Ne-a adus multa bucurie si a avut o viata tumultoasa. E pacat cand mor copii inaintea parintilor si el a avuit tot felul de incercari dina cestea. A avuit o viata plina de iubire, de succes, de nemultumire. A fost maiestuos”, a spus Doina Lazar.

 

UPDATE. 11:23. Valeriu Zgonea: “Am pierdut un actor extraordinar, un maestru al emoțiilor și un gigant al teatrului și filmului românesc! Arta lui va dăinui prin tinerii actori pe care i-a învățat să iubească scena la fel de mult cum a făcut-o el! Dumnezeu să-l odinească în pace pe Mircea Albulescu.” Mesajul a fost postat pe pagina sa de Facebook.

 

„S-a mai stins o stea a teatrului si filmul romanesc. Am jucat cu el in film mai mult decat in teatru. A fost un coleg minunat, a fost in zodia mea, a fost Balanta de-a mea. A fost un om deosebit, un om de o valoare incredibila. Rar intalnesti un om de o delicatete sufleteasca pe care o avea. Doamne, Dumnezeule cum se sting oamenii. Ultima oara l-am intrebat ce se intampla cu el, mi-a zis ca nu prea se simte bine”, a spus Ion Dichiseanu la Romania TV.

Citeşte şi  Actorul Mircea Albulescu va fi înmormântat cu onoruri militare duminică la Cimitirul Reînvierea

 

UPDATE 11:18. Regizorul Dan Chişu a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Mircea Albulescu a făcut “eforturi imense” pentru cel mai recent film al său, “Aniversarea”. “Îmi amintesc că a trebuit să refilmăm o scenă pe care am ratat-o din cauza luminii (…). Mi-a fost foarte greu să îi spun, dar nu a avut nicio problemă să vină să refilmeze”, şi-a amintit Dan Chişu. El a spus că actorul îşi susţinea partenerii de platou şi era un adevărat profesionist. “A făcut nişte eforturi imense pentru acest film. Mereu spunea ‘Nu vă faceţi griji pentru mine, voi faceţi-vă treaba'”, a mărturisit Dan Chişu. De altfel, regizorul se gândeşte serios dacă să lase în montajul final un moment emoţionant interpretat de Mircea Albulescu: “E ca un fel de spovedanie a personajului principal”. Potrivit regizorului, filmul “Aniversarea” va fi lansat pe marile ecrane româneşti în toamna acestui an. 

 

UPDATE. 11:15. Criticul de film Cristina Corciovescu a afirmat vineri că moartea actorului Mircea Albulescu reprezintă încă o mare pierdere din generaţia de aur pentru teatrul românesc. 

“Încă o mare pierdere pentru teatrul românesc din generaţia pe care noi obişnuim s-o numim de aur. Un actor minunat. Un actor de film extraordinar. Un actor de teatru nemaipomenit pe care ţin minte că l-am văzut la Teatrul Bulandra încă de la debut. Juca într-un rol episodic. Au debutat, împreună, în Bucureşti, el cu Rebengiuc, alături de doamna Bulandra. Şi apoi în ‘Bidermann şi incendiatorii’. Roluri minunate pe care a continuat să le facă. Scria poezii foarte frumoase. Şi era şi un domn foarte agreabil şi curtenitor”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Cristina Corciovescu. 

Citeşte şi O carieră de excepție: Mircea Albulescu – biografie

10:50. Academicianul Răzvan Theodorescu a subliniat vineri că regretatul Mircea Albulescu a fost un actor şi un om “cu totul şi cu totul deosebit”. 

“A trecut poate nici o lună de când l-am omagiat la Scala. Am spus că a fost o minune de om. Într-un fel, faptul c-am putut să-l omagiem prin Fundaţia Barton rămâne un lucru care ne alină puţin această durere. A fost şi un actor şi un om cu totul şi cu totul deosebit. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Răzvan Theodorescu, preşedinte al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române. 

Actorul Mircea Albulescu a murit vineri dimineaţă la Spitalul Floreasca, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă