13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSituație incredibilă în Ministerul de Interne: Secretarul de stat Cornel Ciocoiu a...

Situație incredibilă în Ministerul de Interne: Secretarul de stat Cornel Ciocoiu a fost demis și reangajat, așa că acum primește și pensie și salariu. Scuza MAI: Oficialul nu avea de unde să știe că va fi angajat din nou

Oficialul MAI Cornel Ciocoiu a fost demis de Guvernul Grindeanu pe 19 iunie, pensionat pe 29 iunie și reangajat de Guvernul Tudose pe 30 iunie. Acum are o pensie de 13.736 lei și un salariu de 8.187 lei.

Premierul Sorin Grindeanu a semnat pe 19 iunie decizia de demitere din funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a lui Cornel-Gabriel Ciocoiu, responsabil cu activităţile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. Chestorul fusese numit secretar de stat la data de 29 martie 2017, înainte ocupând funcția de director al Direcției Generale Management Operațional din MAI.



Așa se face că, la doar 45 de ani, fostul polițist a decis să treacă în rezervă, solicitare consfințită de președintele Klaus Iohannis. Pensia militară a fost calculată la 13.736 lei.

Între timp s-a instalat noul guvern condus de Mihai Tudose, care a păstrat-o pe Carmen Dan în funcția de ministru de Interne.

La doar o zi de când ieșise oficial la pensie, Cornel Ciocoiu a fost angajat, din nou, ca secretar de stat în cadrul MAI, având o indemnizație de 8.187 lei la care se adaugă și alte sporuri neprecizate. În 19 iunie, oficialul a depus cererea de pensionare, iar în 29 iunie, președintele Iohannis a aprobat pensionarea. O zi mai târziu, în 30 iunie, Ciocoiu a fost reangajat în MAI. 

Cornel Ciocoiu, singurul fără poză pe site-ul MAI

Surse oficiale au precizat că „secretarul de stat, Cornel Ciocoiu a fost eliberat din funcție, independent de voința dânsului la data de 19.06, de catre premierul în funcție la acea dată, Sorin Grindeanu. Legea permite ca, la data destituirii dintr-o funcție, ofițerul care indeplinește anumite condiții să poată opta pentru o pensie anticipată parțială. La momentul opțiunii pe care a făcut-o pentru pensie nu exista nicio certitudine că s-ar mai putea întoarce pe vreo funcție în minister. Ulterior, la data de 30 iunie a.c. având în vedere nevoia de continuitate a programului de guvernare în domeniul MAI, decizia premierului Tudose a fost de a-l renumi în funcția anterior detinută pe Cornel Ciocoiu. (Decizia nr. 504 din 30 iunie 2017). Ceea ce s-a întâmplat în plan politic nu poate fi imputat domnului Ciocoiu.“ Chestorul n-ar fi încasat până acum nicio pensie.

Cu toate că a trecut o lună de când a fost renumit în funcție, Cornel Ciocoiu era singurul secretar de stat care nu avea fotografie pe site-ul www.mai.gov.ro.



Legea lui Boc, anulată de PSD

În 2009, Guvernul Boc a inițiat o lege care interzicea cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat, tocmai pentru a elimina situații precum cea a chestorului Cornel Ciocoiu. Inițitiva a fost aspru criticată de reprezentanții PSD, aflați în opoziție la acea vreme. Așa se face că, în 2014, pe când Partidul Social Democrat se afla la guvernare, a fost emisă o nouă lege care anula prevederile din timpul guvernării Boc și permitea din nou cumularea pensiei cu veniturile salariale în sistemul public. Actul normativ a fost emis de Parlament și semnat de Viorel Hrebenciuc, președintele Camerei Deputaților și de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului. Printre inițiatorii acestei inițiative se află Ilie Sârbu, Florin Iordache, Marian Neacşu și Ana Birchall, toți membri marcanți ai PSD.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă