10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSalariile celor din CNVM si din Comisia de Supraveghere a Sistemului de...

Salariile celor din CNVM si din Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nu vor scadea

Plenul Senatului a respins luni doua initiative legislative care stabileau ca salariile angajatilor din Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private sa fie limitate la nivelul veniturilor unui secretar de stat, potrivit NewsIn.

Senatorii au reluat disputa de saptamana trecuta, provocata de initiativele legislative ale pedelistului Cezar Preda care a avansat ideea limitarii salariilor pana la nivelul veniturilor unui secretar de stat in trei institutii de pe piata financiara care au autonomie: Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare.

Senatorii au respins insa initiativa legislativa legata de CNVM, cu 44 de voturi pentru, 44 impotriva si trei abtineri, si cea referitoare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu 53 de voturi pentru, 38 impotriva si doua abtineri. Ambele legi erau organice, iar Senatul era Camera decizionala.

Inainte de respingerea lor, senatorii au discutat iar despre salariile mari pe care le au angajatii din cele doua institutii. Senatorul PDL Cristian Radulescu a informat ca Guvernul "a avut decenta" sa lase decizia Parlamentului, avand in vedere ca aceste institutii sunt sub control parlamentar. "Ne ramane noua sa judecam aceasta chestiune", a spus el.

Liberalul Varujan Vosganian le-a spus colegilor sai ca scaderea salariilor conducatorilor acestor institutii ar trebui sa antreneze si scaderea salariilor altor sefi de institutii. "Daca vrei sa faci o abordare, trebuie sa o iei institutional si o abordare institutionala inseamna ca trebuie sa iei la pachet toate autoritatile autonome, nu poti lua una sau alta. Incepem cu Banca Nationala, Consiliul National al Audiovizualului, Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei, Comisia de pensii, de asigurari, CNVM. Dupa ce ai redus indemnizatia guvernatorului de la cat are astazi la 40 de milioane, fireste ca primul lucru care te intrebi este urmatorul: cum de presedintele CEC-ului sau presedintele EXIMBANK-ului sa aiba venit mai mare decat al guvernatorului care ii supravegheaza si atunci vom scadea si salariul presedintelui CEC", a spus liberalul.

Vosganian le-a cerut senatorilor sa abordeze situatia cu luciditate."Va intreb eu, stimati colegi, in adancul sufletului dumneavoastra chiar credeti ca noi avem cele mai puternice responsabilitati si ca nu avem noaptea somn datorita marilor responsabilitati pe care le avem? Vom ajunge intr-o zona populista in care la un moment dat noi singuri ne vom mira de masurile pe care le-am luat", a mai adaugat el.

Un alt liberal, Cristian Topescu, a spus si el ca acest interes al parlamentarilor fata de veniturile altora dau impresia ca romanii se preocupa intodeauna de ce are vecinul. "Noi, romanii suntem tot timpul preocupati de ce are vecinul nostru. Eu va rog respectuos sa va ganditi ca intr-o buna zi vom fi si noi judecati pentru veniturile pe care le obtinem", a declarat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă