7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialRomânia, ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă şi cele mai mici...

România, ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă şi cele mai mici cheltuieli pentru educaţie şi sănătate din UE

România are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă şi cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei dintre toate statele membre. Totuşi, ţara noastră a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată un raport realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în 2016, România a depăşit cu puţin Croaţia după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE, potrivit raportului „România în Uniunea Europeană”, citat de News.ro.

Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei.

Cu toate acestea, România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, de 3,6 / 1.000 născuţi-vii.

De asemenea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, şi pentru educaţie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat.

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă