13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRecalcularea pensiilor militare a fost adoptată

Recalcularea pensiilor militare a fost adoptată

Guvernul a adoptat vineri, în şedinţa specială convocată pentru acest subiect, ordonanţa de urgenţă privind medologia de recalculare a pensiilor militare, au declarat surse oficiale, potrivit NewsIn.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

În proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se precizează că pensionarii nu vor mai trebui să caute şi să aducă adeverinţele legate de veniturile obţinute. Acest lucru va fi făcut de către instituţiile statului.

Însă, vestea proastă pentru pensionari este că dacă autorităţile nu identifică toate veniturile obţinute, atunci vor lua în calcul cuantumul soldei de soldat sau salariul minim pe economie. Asta înseamnă că unii pensionari ar putea primi mai puţini bani decât ar trebui. În această situaţie, autorităţile au termen limită până la 31 martie 2012 pentru a face rost de toate documentele, pentru a face o nouă recalculare, iar după această dată se va decide dacă pensionarii miliatri au de luat bani de la stat sau de returnat.

În cazul în care vor avea de primit mai mulţi bani de la stat, diferenţa de sumă se va achita până la 31 decembrie 2012.

În cazul persoanelor care nu au îndeplinit până la 1 aprilie 2011 calitatea de cadru militar activ, poliţist sau funcţionar public cu statul special în administraţia penitenciarelor, se va lua în calcul salariul minim pe economie.

Pensionarilor care au câştigat in instanţă, tot li se recalculează pensia.

“Este vorba despre furt de proprietate, de încălcarea legislaţiei europene. Guvernul şi Preşedinţia, cu neruşinare, nu respectă nimic din cele stabilite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totul este un banc prost. Vom acţiona în justiţie tone de dosare. Ne vom adresa preşedintelui Norvegiei ca să îi solicităm azil pentru că ne sunt încălcate drepturile”, a spus liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru.

 

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă