23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialReacţia ministrului de Externe la decizia Canadei de include România pe Lista...

Reacţia ministrului de Externe la decizia Canadei de include România pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate

Decizia autorităţilor canadiene privind includerea României pe Lista Țărilor de Origine Desemnate (Designated Countries of Origin) este salutată de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean care consideră că acesta este un pas important pentru eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MAE remis sâmbătă AGERPRES, măsura a fost anunțată vineri de ministrul canadian al cetățeniei și imigrației, Chris Alexander, alături de România fiind plasate pe această listă alte patru state europene, respectiv Andorra, Lichtenstein, Monaco și San Marino.

"Lista Țărilor de Origine Desemnate" reprezintă un instrument elaborat de autoritățile de la Ottawa pentru a preveni eventuale abuzuri la adresa sistemului de imigrare și azil al Canadei, țările plasate pe această listă fiind considerate țări democratice sigure, care respectă drepturile omului, oferă protecție și nu generează fluxuri de refugiați și solicitanți de azil.

"Decizia autorităților canadiene reprezintă o recunoaștere a progreselor înregistrate de România în planul cooperării bilaterale susținute cu Canada în dosarul vizelor, fiind totodată rezultatul unor măsuri întreprinse în plan intern de autoritățile de la Ottawa având ca scop reducerea posibilităților de abuzare a sistemului de azil", se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, decizia Canadei privind includerea României pe Lista Țărilor de Origine Desemnate este rezultatul concret al dialogului politic constant și de substanță desfășurat în ultima perioadă de diplomația română cu autoritățile canadiene în vederea înregistrării unui avans în acest dosar, atât la nivel de lucru, cât și  politic.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă disponibilitatea deplină pentru continuarea dialogului politic și a cooperării apropiate pe acest dosar pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, cetățenii români să beneficieze de tratament egal în materie de vize cu cetățenii statelor membre UE.

Cele mai citite

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă