9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Protest spontan la CFR. Peste 180 de trenuri au fost afectate...

FOTO. Protest spontan la CFR. Peste 180 de trenuri au fost afectate de grevă. Liderii sindicali şi conducerea CFR au început negocierile

UPDATE 16.00: Au început negocierile dintre liderii sindicali ai mecanicilor de locomotive cu conducerea companiilor de căi ferate şi, deocamdată, nu pot da asigurări că greva generală nu va fi declanşată.

Rodrigo Maxim şi Marian Costache, preşedinţii sindicatelor care îi reprezintă pe mecanicii de locomotive au declarat, miercuri, la intrarea în negocierile programate cu conducerea CFR, că salariaţii sunt deosebit de nemulţumiţi pentru faptul că nu au primit majorările salariale cerute anterior.

"Orice este posibil, noi nu îi mai putem ţine la lucru, ne trebuie un document scris din partea conducerii CFR în care să scrie negru pe alb cu cât vor creşte salariile", au spus liderii sindicali.


UPDATE 15.30: CFR Infrastructură a transmis prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook că activitatea feroviară a fost reluată în regionalele București, Craiova, Cluj, Iași, Galați și Constanța, iar pentru regionalele din Brașov și Timișoara se poartă discuții pentru încetarea protestului spontan.

"Activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, la ora actuală se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului spontan cu angajaţii din anumite staţii de pe raza de activitate a 2 regionale CF, Braşov şi Timişoara. Trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale", scrie CFR Infrastructură.

 


14.00:  Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții CFR și ai sindicatelor din domeniu, în cursul zilei de miercuri. Ministrul a spus că cererea de creștere cu 22,5% a anvelopei salariale este în curs de avizare internă, urmând să fie agreată de ministerele Finanțelor și Muncii.

"Astăzi, la ora 7,00, o parte din angajații CFR Infrastructură și CFR Călători au declanșat un protest spontan. Acest lucru s-a petrecut în condițiile în care, inclusiv în cursul zilei de ieri (marți — n.r.), am avut discuții cu reprezentanții Federației Sindicale Mișcare Comercială, federația reprezentativă pentru acest sector. Am discutat toate măsurile care au fost aplicate și în bugetul companiei CFR Infrastructură și aici mă refer la creșterea anvelopei salariale cu un procent de 22,5", a declarat Răzvan Cuc, în deschiderea ședinței de Guvern, după ce premierul i-a cerut informații privind situația generată de greva spontană a angajaților CFR.

Întrebat de prim-ministrul Sorin Grindeanu dacă între reprezentanții Ministerului Transporturilor, ai CFR și sindicate există un agreement, Cuc a spus: "Toată măsurile au fost discutate și prinse în buget în directă concordanță cu federațiile reprezentative sindicale din domeniu".

El a explicat că pe 21 martie contractul colectiv de muncă a expirat.

"Reprezentanții CFR Infrastructură au propus încheierea unui acord până la încheierea unui nou contract colectiv de muncă, însă reprezentanții sindicali au refuzat să facă acest demers. (…) Am avut întâlnire, inclusiv aseară, și azi-dimineață cu reprezentanți. Am primit în cursul serii asigurări că nu va fi nicio grevă, pentru că au fost respectate toate promisiunile care s-au făcut de către companie. Urmează o nouă rundă de discuții în cursul zilei de astăzi, la ora 15,00", a informat ministrul.

Angajații CFR au început miercuri dimineața o grevă spontană, care a dus la paralizarea traficului feroviar și afectarea a peste 140 de trenuri care făceau curse naționale și internaționale.

Liderul sindicaliștilor a precizat că greva a fost spontană, făcută de angajați.


13.00: După ora 10.00, angajaţii CFR din mai multe regionale au început să renunţe la proteste, reluând lucrul, iar la această oră mai sunt afectate 113 trenuri, potrivit oficialilor din CFR.

Potrivit reprezentanţilor CFR, până la această oră au renunţat la proteste, reluându-şi activitatea, angajaţii CFR din regionalele Craiova, Cluj şi Iaşi. 

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a precizat că la acestă oră mai sunt afectate 113 trenuri. Astfel, pe raza regionalei Bucureşti mai sunt afectate 13 trenuri, la Braşov – 39, la Timişoara – 23, iar la Galaţi 38. La Simeria este oprit trenul Dacia IR 1347 Viena — București. 

În Gara de Nord, trenurile înregistrau la ora 11:15 întârzieri de peste 180 de minute la sosiri (IR 1554 de la Ploiești Sud) și 210 de minute la plecări (IR 1573 spre Galați).

CFR Călători a anunțat că persoanelor care doresc să renunțe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor.


12.00  UPDATE. A început ședința de Guvern. Greva sindicaliștilor CFR, care a blocat transportul în țară, a fost abia al treilea subiect de discuție. Ministrul Cuc s-a declarat surprins de protest

09.50:  145 de trenuri au fost afectate de greva angajaților de la CFR. Potrivit Digi24, garniturile de tren au întârziat sau au rămas blocate pe traseu. Un tren afectat este și cel internațional între București și Viena, care s-a oprit la Simeria din cauza încetării activității angajaților de la CFR. 

"Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA informează că o parte dintre angajații feroviari au declanșat un protest spontan începând cu ora 7:00, acțiune care afectează graficul de circulație al trenurilor. Călătorii sunt rugați ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară, la telefon 021/9521", afirmă compania.

"Celor care doresc să renunțe la călătorie, la cerere li se va restitui contravaloarea biletelor", a transmis CFR Călători prin intermediul unui comunicat de presă, precizănd călătorilor că își cer scuze pentru disconfortul creat.

Liderul de sindicat Cosmin Sorin Micloș a declarat pentru Agerpres că angajații au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechitățile din grila de salarizare sunt foarte mari.

"Am făcut grevă spontană, nu avem contract colectiv de muncă, s-a ajuns la situația în care un soldat ia mai mult decât un ofițer, dacă ar fi să ne raportăm la Armată. Adică eu, impiegat de mișcare, cu 16 ani vechime, impiegat care concură la siguranța circulației iau mai puțin decât un acar, care este, efectiv, este un 'soldat' în CFR. (…) Sunt inechități, s-au încălcat clasele de salarizare. (…) 40 la sută din angajații CFR suntem la salariul minim pe economie. Asta e principala problemă, că nu avem contract colectiv de muncă, este o degringoladă, vine unul care se angajează acum și ia cât unul cu 20 de ani vechime", a explicat Cosmin Sorin Miclos.

Potrivit sursei citate, în stațiile din Harghita sunt oprite trei trenuri care, la momentul declanșării grevei se aflau în mișcare. Este vorba de trenul internațional Korona, care vine de la Budapesta, oprit în stația Izvoru Olt și de două trenuri Regio, care se află în stațiile Sâncrăieni și Tușnad Sat.


UPDATE 08.30: Angajații CFR din diferite regionale din țară și-au încetat lucrul miercuri dimineața, în urma unei greve spontane pornite în urma eșuării negocierilor pentru creșterea salariilor cu 25%. Potrivit paginii de Facebook RailWay Headline, într-un mesaj postat în urmă cu mai multe ore înaintea declanșării grevei, se specula că ar urma un protest spontan.

08.21: Protestul s-a extins în mai multe regionale din țară, potrivit Digi24. Astfel, angajați din Iași, Timișoara, Galați, Brașov, București, Constanța și Cluj în încetat munca pentru mai mult timp, începând cu ora 07.00 dimineața.


08.15:  Muncitorii de la CFR S.A. din Cluj au demarat miercuri dimineața un protest spontan, de la ora 07.00. Sindicaliștii din mișcare-comercială cer salarii mai mari cu 25%, dar potrivit liderului sindicatelor din Cluj, în urma negocierilor au primit numai promisiuni.

Acest protest este unul necontrolat, al angajaților, iar potrivit liderului sindicatelor, această grevă nu este organizată de ei.

CFR a publicat un comunicat de presă prin care transmite călătorilor că traficul va fi perturbat miercuri dimineața din cauza grevei.

"Protest spontan!

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă