20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimarii-migratori vor fi vedetele alegerilor locale

Primarii-migratori vor fi vedetele alegerilor locale

Partidele s-au intrecut pe ele insele in racolarea primarilor cu notorietate. Nu a contat doctrina, ci au contat doar interesele, grupurile de influenta si repozitionarea mediului de afaceri dupa ce PSD si-a pierdut monopolul in multe orase din tara. Candidatii au constatat ca alegatorii sunt foarte putin interesati de partidul pe lista caruia se afla, important fiind cat de gospodar este cel ales. Acest fapt a dat liber la migratia de la un partid la altul si mai ales la politica de racolare cu scopul de a-i atrage pe candidatii cu notorietate. PD-L a reusit sa aduca cel mai bogat "vanat": mai toti primarii PNL din orasele mari, in special din Moldova, au trecut in barca PD-L. Cel care i-a racolat a fost vicepresedintele Gheorghe Flutur, care, o data cu plecarea sa din partidul liberal, i-a adus la PD-L pe Ion Lungu, primarul Sucevei, Catalin Futur, primarul Botosaniului (varul fostului ministru al Agriculturii), si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

 

Toti vor candida pentru un nou mandat, cu sanse de a castiga. Desi a pierdut un numar mare de primari, racolati in special de PD-L si PNL, PSD si-a pastrat primarii cu mare trecere la centru si cu mare influenta pe plan local, iar liberalii merg pe mana unor primari, deja consacrati pe plan local. Insa, partidele mizeaza la aceste alegeri si pe aliante electorale pentru sustinerea unui candidat, mizand pe faptul ca asa cresc sansele de a castiga. Partidele romanesti se unesc la Sfantu Gheorghe pentru a putea face fata candidatilor UDMR si PCM. De asemenea, PNL merge pe mana altor candidati in schimbul unor avantaje postelectorale: la Timisoara il sprijina pe Gheorghe Ciuhandru, iar la Sibiu pe Klaus Johannis, candidati cu sanse de a obtine un nou mandat. Depunerea candidaturilor pentru alegerile locale s-a incheiat ieri, campania electorala incepand pe 1 mai.

Partidele au pornit o adevarata vanatoare pentru racolarea candidatilor la functia de primar. I-au ales pe cei mai bine plasati in orasul lor. Tinta au constituit-o, in primul rand, primarii dispusi sa migreze de la un partid la altul. Pe considerentul ca vor fi votati oamenii, nu doctrinele, s-au gasit destui dispusi sa migreze. PD-L a reusit sa atraga de partea sa o mare parte din primarii resedintelor de judet care au fost alesi pe listele D.A. in 2004, in special in Moldova: Suceava, Botosani, Piatra Neamt. O data cu trecerea lui Gheorghe Flutur in tabara lui Stolojan si fuziunea cu PD, primarii liberali din Moldova au trecut in barca PD-L. Fostul ministru al Agriculturii i-a adus cu el pe Ion Lungu, primarul Sucevei, dar si pe varul sau, primarul de la Botosani, Catalin Flutur, cei doi candidand pentru un nou mandat, cu mari sanse de a castiga. De asemenea, edilul din Piatra Neamt, Gheorghe stefan, a plecat din PNL cu toata filiala, primind functia de presedinte PD-L Neamt, dar si acceptul pentru candidatura la un nou mandat. Democrat-liberalii au racolat si primari de la PSD sau PC, un exemplu in acest sens constituindu-l Anton Solomon de la Craiova. Ori Dorel Onaca, un fost lider de frunte al PRM, care a reusit sa-l inlature din partid pe Stelian Dutu.

PNL si-a consolidat pozitiile intr-o serie de orase mari cum ar fi Giurgiu, Deva, Baia Mare, Braila, Zalau. Insa liberalii au reusit sa atraga si primari de la alte partide, cum ar fi edilul de la Bacau, Romeo Stavarache (fost lider PC), cotat bine in sondaje.
PSD si-a pastrat doar acei primari cu pozitii solide in partid, cu influenta la centru sau cu mare trecere pe plan local. Exemple in acest sens le constituie Radu Mazare, primarul de Constanta, Dumitru Nicolae, primarul de Galati, Decebal Bacinschi, primarul de Focsani, Constantin Boscodeala, primarul de Buzau, Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.

Dosarele penale sau problemele cu justitia nu au reprezentat un impediment pentru inscrierea in cursa pentru un nou mandat. Multe partide au lansat in cursa pentru resedintele de judet persoane patate. Longevivii primari PSD au adunat dosare la DNA, unii au avut probleme cu justitia in trecut, altii au fost in atentia organelor de ancheta sau a presei pentru afaceri controversate. In fruntea topului se afla primarul Constantei, care a adunat pana acum trei dosare penale, ce treneaza de cativa ani buni. Un personaj controversat este si primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, care impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, controleaza intreg mediul de afaceri din judet, mai toate afacerile cu bani publici derulandu-se prin firme ale liderilor PSD. La Buzau, Constantin Boscodeala, care candideaza pentru un nou mandat, este bine cunoscut drept un traseist politic (plimbandu-se de la ApR, PD si PSD), este protejatul baronului local Ion Vasile.

 

Desi controale ale Curtii de Conturi, procurori anticoruptie au semnalat numeroase nereguli cu banul public, primarul de Buzau a cazut de fiecare data in picioare. Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a beneficiat de sprijinul nemijlocit al baronilor de Arges, Constantin Nicolescu (presedintele CJ) si Nicolae Vacaroiu (presedintele Senatului).

La PD-L situatia este asemanatoare. Primarul de Arad, Gheorghe Falca, si-a lansat candidatura, desi are dosar la DNA pentru fapte de coruptie, legate de afaceri considerate ilegale cu terenuri. Edilul din Ramnicu Valcea, Mircea Gutau, este pus sub acuzare pentru luare de mita. A fost supendat din functia detinuta in PD-L, dar dupa ce a fost eliberat din arest si-a reocupat functia de primar si de cea de lider PD-L. In acest moment, dosarul sau se rejudeca. Candidatul democrat-liberalilor pentru Timisoara, Gheorghe Ciobanu, este cunoscut sub numele de "nasul vamilor din Vest", numele lui fiind legat de afaceri de contrabanda cu tigari.

La PNL se "remarca" primarul Devei, Mircia Muntean, care candideaza pentru al patrulea mandat, ce a fost trimis in judecata in 2003 pentru abuz in serviciu, dar a scapat basma curata. De asemenea, primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, trecut prin PRM, care candideaza pentru al treilea mandat, a fost suspect de numeroase matrapazlacuri cu banul public. De astfel, a facut "istorie" taxa de drum instituita de el, taxa perceputa pentru camioanele care tranzitau orasul si care era total antieuropeana. Liberalii au facut insa si aliante politice cu alte partide pentru sustinerea candidatilor acestora. De exemplu, PNL sustine candidatura lui Gheorghe Ciuhandru (PNTCD) la Timisoara, iar la Sibiu sprijina candidatura primarului Klaus Johannis (Forumul Germanilor).

UDMR a lansat in cursa pentru primariile oraselor resedinta de judet din Ardeal si Banat (11 la numar) o serie de candidati controversati. Ministrul Dezvoltarii, Borbely Laszlo, candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, este cunoscut ca unul dintre cei mai influenti lideri ai formatiunii. De numele lui Borbely este legat insa scandalul privind modul cum au fost repartizate locuintele ANL catre demnitari si nerespectarea criteriilor de selectie. Candidatul UDMR pentru municipiul Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a fost acuzat in presa pentru faptul ca in anul 2001 a accidentat pe o trecere de pietoni o femeie in varsta. Pe numele acestuia a fost intocmit un dosar penal pentru infractiunea de vatamare corporala deosebit de grava.

Partidul Civic Maghiar, proaspat lansat in competitia electorala drept alternativa la UDMR, propune candidati in special in zona secuimii (Covasna, Harghita, Targu Mures). PCM mizeaza pe fostul redactor-sef al Kronika, Csinta Samu, pentru castigarea fotoliului de primar in Sfantu Gheorghe. Insa PCM a anuntat ca este dispus sa faca aliante cu UDMR in anumite orase. Filiala Cluj sprijina candidatul Uniunii la primarii in cinci localitati. si presedintele filialei UDMR Mures, Attila Kelemen, a anuntat ca PCM l-ar putea sustine pentru Primaria Targu Mures pe candidatul UDMR, Laszlo Borbely. De altfel, si partidele romanesti s-au coalizat la Sfantu Gheroghe impotriva candidatilor UDMR si PCM. Alianta dintre PNL, PD-L, PSD si PNG il sustine pentru primaria orasului pe serban Valer. La Targu Mures, primarul Dorin Florea candideaza din partea PD-L, PSD si PRM impotriva lui Laszlo Borbely, sustinut de UDMR si PCM.

Cele mai citite

Creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie în primele șapte luni ale anului

Cifra de afaceri din industrie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele șapte luni...

WhatsApp pregătește noi update-uri: vei putea menționa contactele la status

WhatsApp își îmbunătățește interfața prin adăugarea unei noi funcționalități pentru actualizările de status, notează presa internațională. WhatsApp pregătește noi update-uri Conform WABetaInfo, noua caracteristică le permite...

Numărul ultrabogaților a crescut semnificativ în ultimul deceniu, China și SUA conduc clasamentul

Clubul centimilionarilor, persoane cu o avere investibilă de cel puțin 100 de milioane de dolari, s-a extins considerabil în ultimii 10 ani, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă