9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 2.800 de pompieri sunt gata să intervină în județele care intră...

Peste 2.800 de pompieri sunt gata să intervină în județele care intră sub cod galben. Se așteaptă ploaie, grindină și vijelii

Peste 2.800 de pompieri, cu 470 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină pentru diminuarea efectelor vijeliilor, a ploilor abundente și a grindinei care este prognozată, începând de luni seară, în 30 de județe din Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei și vestul Munteniei, acestea urmând să intre sub cod galben.

Meteorologii anunță instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină, precum și averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor putea depăși 20 — 25 l/mp și punctiform 50 — 60 l/mp.

Avându-se în vedere efectele ce pot fi generate, s-a dispus asigurarea rezervei de forțe și mijloace pentru suplimentarea, la nevoie, a efectivelor de intervenție, a anunțat IGSU.

IGSU le recomandă cetățenilor ca, pe timpul căderilor de grindină sau al descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, autoturismele vor trebui parcate la distanță de copaci sau stâlpi de electricitate.

Populația din zonele vizate de avertizări este sfătuită să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă