10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNuland i-a îndeamnat pe români să ceară puterii "respectarea statului...

Nuland i-a îndeamnat pe români să ceară puterii “respectarea statului de drept, transparenţă şi bună guvernare”

Victoria Nuland, adjuncta diplomaţiei americane cu rang de subsecretar de stat, a declarat sâmbătă, la întâlnirea cu presa, că “Este foarte important ca cetăţenii României să insiste asupra respectării statului de drept, asupra necesităţii transparenţei şi bunei guvernări”

Rugată de presă să comenteze faptul că premierul României Victor Ponta i-a atacat pe magistraţii care l-au condamnat pe Adrian Năstase,  Nuland a declarat că nu va comenta cazuri individuale, dar că “este îngrijorător când sunt atacuri la adresa independenţei Justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa  Justiţiei”, că politicul nu trebuie să comenteze deciziile Justiţiei şi că este importantă lupta anticorupţie.

Principalul mesaj pentru guvernul român transmis de Nuland a fost că “SUA vor o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată, cât mai democratică; să fie marele nostru aliat în aceasta zonă”.

Pentru Nuland, însă, nu îi este “deloc clar”   ce vrea să facă Guvernul României în privinţa combaterii marii corupţii. Oficialul american a precizat: “Premierul (român-nn)  a fost primit de vicepresedintele Biden nu demult, a fost o vizita bună. Sînt încrezatoare că mesajele transmise ministrului de Externe ( român, în legătură cu statul de drept şi independenţa Justiţiei-nn)  vor fi transmise mai departe. Nu voi intra în dezbaterea interna din România”.

Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american John Kerry, s-a aflat în România vineri şi sânbătă pentru a discuta cu oficialii români despre statul de drept, independenţa Justiţiei şi realţiile bilaterale. Ea s-a întâlnit cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean, cu reprezentanţii societăţii civile şi cu presa. 

Marele absent de pe agenda întâlnirilor a fost premierul Victor Ponta, care nu se afla în ţară, deşi agenda Victoriei Nuland a fost făcută cu ceva timp în urmă.

 

 

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă