12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE TEXT. Marș al tăcerii și protest #Colectiv vineri seară în Capitală

LIVE TEXT. Marș al tăcerii și protest #Colectiv vineri seară în Capitală

UPDATE 22.30: Clopotele de la Patriarhia Română şi de la toate bisericile din Capitală bat, vineri seară, la ora 22.30, în memoria celor 32 de tineri morţi în urmă cu o săptămână în incendiul din club.

UPDATE 22.15: Marșul tăcerii s-a încheiat în fața clubul Colectiv, unde oamenii au depus candelele pe care le-au adus și au ținut un moment de reculegere, iar apoi au plecat în liniște.

Oamenii nu s-au manifestat în vreun fel nici pe parcursul marșului, nici în fața clubului, abia vorbind între ei. Unii au făcut timid câte o poză, dar cei mai mulți doar au privit clădirea fostei fabrici Pionierul și covorul de candele din față.

În acest timp, un grup de baptiști împarte pliante cu mesaje din Noul Testament. Ei susțin că nu autoritățile sunt de vină pentru incendiul din Colectiv, ci faptele tinerilor care nu urmează poruncile lui Dumnezeu.

UPDATE 22.05: Scena din Piața Universității a fost scoasă din funcțiune. Protestarii s-au revoltat pentru că unele persoane au încercat să discrediteze protestul. Una din persoanele care au urcat pe scena a fost Andreea Petruț, protestatară care a organizat în Cluj proteste împotriva exploatării de la Roșia Montană. 

UPDATE 22.00: Mulți tineri au început să plece acasă. Ei spun că în Piața Universității au apărut mulți instigatori și le este frică să scandeze mesajele lor.

UPDATE 21.50: Un protestatar dintr-un grup care poartă o pancartă cu mesaje anarhiste semnată de Anonymous strigă împotriva lui Iohannis și îl avertizează că la anul va ajunge lângă ceilalți politicieni cu probleme penale. Principalul reproș este legat de faptul că a chemat la consultări reprezentanți ai ONG-urilor, în loc să asculte oamenii simpli. 

UPDATE 21.45: În Piața Universității a fost amplasată o scenă, unde unii dintre protestatari au urcat și au început să strige „Iohannis, unde ești?”.

O tânără pe nume Irina a povestit reporterului România liberă că a ieșit în fiecare seară în stradă deoarece era prietena cu Adrian Rugină și alte două persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv. Ea a mărturisit că vrea de la autoritățile să împiedice pe viitor incidente de acest tip. 

UPDATE 21.30: Din cauza frigului, unii protestatari se adăpostesc la metroul de la Universitate, iar alții au cumpărat ceai cald de la restaurantele din zonă și au împărțit oamenilor. Totuși, multe persoane au început să plece acasă sau spre clubul Colectiv.

UPDATE 21.15: În parcul din Piața Unirii s-au strâns câteva sute de persoane, multe dintre ele au candele în mână și se pregătesc să plece spre clubul Colectiv. 

“Acest marş nu are nicio legătură cu ieşirile în stradă din ultimele zile. Vrem doar să aducem un omagiu tinerilor care şi-au pierdut viaţa în dezastrul de vinerea trecută!”, se spune pe pagina de Facebook “Marşul tăcerii #Colectiv”.

Citește și: A patra zi de PROTEST la Ploieşti. Un copil se teme că va deveni următoarea VICTIMĂ a corupţiei

UPDATE 21.00: Numărul protestatarilor a crescut la 5000 și se strigă „Solidaritate”. La ora 21.00, era programat un marș spre clubul Colectiv, dar oamenii nu au început să se mobilizeze. 

UPDATE 20.50: Peste 3.000 de persoane se află, în acest moment, în Piața Universității, și scandează mesaje precum “Colectiv, Colectiv”, “Ieşiti din casă dacă vă pasă”, „România nu e de vânzare”, „Vrem spitale, nu catedrale”.

De asemenea, în Piaţa Universităţii au fost instalate cinci panouri pe care cei prezenţi sunt invitaţi să scrie mesaje, respectiv “ce-şi doreşte poporul român” sau “cum arată România noastră”.

Citește și: 3000 de oameni PROTESTEAZĂ la Galaţi. Ei scandează numele Valentinei, fata care a murit în INCENDIUL din COLECTIV

UPDATE 20.45: Oamenii din Piața Universității sunt împărțiți în mai multe grupuri: ultrașii fac cea mai mare gălăgie, unioniștii s-au urcat pe clădirile în zonă și scandează pentru unire, membri ai partidului Noua Dreaptă împart flyere de recrutare, un grup de tineri scandează în memoria victimelor, sunt și oameni care cer reinstaurarea monarhiei. 

UPDATE 20.35: Multe din pancartele pe care oamenii le-au adus în această seară în Piața Universității comemorează victimele incendiului din Colectiv. Pe un banner mare negru, sunt scrise toate numele celor 32 de morți în urma incidentului de vinerea trecută.

UPDATE 20.30: La protestul de vineri seară participă de la copii la seniori, inclusiv oameni în scaune cu rotile. Mulți dintre cei care au ieșit în stradă nu sunt de acord cu modul în care președintele Klaus Iohannis a procedat în privința consultării societății civile.

Un tânăr a declarat reporterului România liberă că se simte reprezentat doar o parte dintre reprezentanții societății civile care au mers la Palatul Cotroceni, printre care a menționat numele lui Liviu Mihai și lui Nicușor Dan. 

Un alt tânăr a spus că strada nu are lideri și că a președintele a greșit atunci când a chemat 20 de oameni la consultări: „Îmi pare rău că a fost nevoie de o tragedie ca să se trezească Iohannis”. 

UPDATE 20.15: Oamenii au cântat „La mulți ani să primească, cine să primească, corupții să primească!” și au afișat pancarte cu mesaje precum „Hai Codruț mai cu spor, leagă-i tu pentru popor”. Alte scandări au fost: „Schimbați Constituția să cadă corupția”, „O singură dorință, România liberă”.

UPDATE 20.00: Un cuplu de 50 de ani a venit în stradă pentru viitorul tinerilor. Cei doi și-au luat liber de la serviciu pentru a putea ajunge la manifestația din această seară. 

Un cuplu de tineri a ieșit să protesteze pentru schimbarea României: „Prin noi, România mai are o șansă. NU vrem să plecăm din țară, vrem să ajutăm la schimbarea ei. În ultimii zece ani, nu s-a schimbat nimic. Aleșii trebuie să muncească pentru noi, nu noi pentru ei”, au spus tinerii.

UPDATE 19.30: Peste 1.000 de oameni, care s-au adunat din nou, joi seară, la Piața Universității, au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu, purtând pancarte cu mesaje anticorupţie, precum şi împotriva clasei politice.

Protestatarii, al căror număr este acum peste o mie, au pancarte cu mesaje precum: “Corupţia ucide”, “Jos clasa politică”, “Fără imunitate”, “Schimbare totală”, “Demisia în bloc a Parlamentului”, “Cu sau fără apă caldă, Bucureştiul este tot în stradă”,

UPDATE 19.10: Unii dintre protestatarii adunaţi în Piaţa Universităţii îi acuză pe cei 20 de participanţi la consultările de vineri, de la Palatul Cotroceni, că “trădează poporul”.

UPDATE 18.30: Câteva sute de persoane s-au adunat în Piata Universităţii, după exact o săptămână la incendiul din Clubul Colectiv în care au murit 32 de tineri.

Protestatarii au anunţat că revin în stradă şi vineri seară, printr-un nou eveniment creat pe Facebook. Manifestataţia începe la ora 17.00, în Piata Universităţii, iar peste 1300 de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa. 

Sloganul protestului de vineri seară este: “Coruptia ucide! Jos actuala clasa politica!”. 

Aceasta este cea de-a patra zi de proteste, în care oamenii ies în stradă pentru a cere dreptate pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, dar şi pentru reformarea clasei politice şi înlăturarea corupţiei. 

Citeşte şi: LIVE TEXT. Proteste în Piața Universității și Constituției. Patriarhul Daniel, în vizorul celor 10.000 de manifestanți

Vinerea trecută, a izbucnit un incendiu în clubul bucureştean Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, iar aproximativ 200 au fost rănite. Cel mai recent bilanţ al răniţilor în stare gravă şi critică indică 83 de persoane. DNA  a preluat instrumentarea dosarului şi cercetează cum a acordat primăria Sectorului 4 avizul de funcţionare pentru clubul Colectiv. De asemenea, cei trei patroni ai localului se află în arest preventiv, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă