10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Toader vrea ca magistrații care comit erori să plătescă daune din...

Ministrul Toader vrea ca magistrații care comit erori să plătescă daune din propriul buzunar

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri seară, că în pachetul de modificare a legilor Justiției a propus o simplificare a răspunderii magistraților, pentru ca statul să-și poată recupera banii în cazul unei erori judiciare, informează Agerpres.

"Eu am propus — nu este o lege a răspunderii magistraților, este un capitol din legile Justiției — o simplificare a răspunderii, pe de o parte, și în același timp o aducere a procurorilor și judecătorilor, respectându-le independența, autonomia pe care o au, dar în același timp aducându-i sub perspectiva răspunderii juridice. (…) Sunt două modalități de consacrare a garanțiilor pentru autoritatea — puterea judecătorească. În Constituție scrie: statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistrați. (…) Dacă un cetățean este vătămat patrimonial printr-o eroare judiciară, cetățeanul, după ce epuizează toate căile de atac, se adresează cu acțiune în despăgubiri, cheamă în judecată statul. În numele statului răspunde Ministerul de Finanțe și, dacă judecătorul decide, cel vătămat primește o sumă de bani, o despăgubire. În acest moment, dacă statul plătește, și știm bine că plătește despăgubiri stabilite de instanțele naționale, dar și despăgubiri stabilite de CEDO, de la bugetul de stat se achită acele despăgubiri. Statul se poate îndrepta împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară, în termen de un an. Noi am propus înlocuirea acestui 'se poate', care este facultativ, cu obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului", a spus Toader, la Antena 3.

El a precizat că a mai propus ca acțiunea în regres să nu mai fie exercitată în termen de un an. "Am adus răspunderea din punct de vedere al prescripției la termenul de drept comun, cel de trei ani", a adăugat ministrul.

Ministrul Justiției susține că actuala reglementare face "inoperantă" răspunderea magistratului.

"Înainte de a-l trage la răspundere, trebuie să se dovedească printr-o altă hotărâre definitivă faptul că magistratul a comis eroarea cu rea-credință sau cu gravă neglijență. Este ca și cum cineva fură, fapta de furt trebuie săvârșită cu intenție directă și ar însemna să îl condamni pentru furt și să derulezi un alt proces prealabil prin care să-i stabilești forma de vinovăție, intenția directă. Și după ce ai dus procesul cu intenția directă, o iei cu un alt proces pentru tragerea la răspundere, ceea ce ar face să treacă de mult termenul de prescripție. Prin urmare, garanțiile constituționale se păstrează, dar statul este obligat să-și recupereze banii, pe care i-a plătit în numele magistratului care a comis eroarea, într-un termen de trei ani de zile", a precizat Toader.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă