12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii cercetați disciplinar de la Spitalul Colentina cer Primăriei Capitalei 10 miloane...

Medicii cercetați disciplinar de la Spitalul Colentina cer Primăriei Capitalei 10 miloane de euro pentru mai multe secții

Medicii neurochirurgi Ionuţ Gobej şi Dorin Bică de la Spitalul Colentina, cercetați disciplinar, după ce au lansat o serie de acuzații la adresa actualului management al unității, susțin că nu au fost plătiți pentru orele suplimetare efectuate. Totodată, ei au solicitat Primăriei Capitalei să aloce un milion de euro pentru a deschide un al doilea bloc operator, informează Mediafax.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, medicii neurochirurgi Ionuţ Gobej, Dorin Bică şi şefa secţiei de terapie intensivă, Lelia Iliescu, au explicat că nu îşi doresc plata orelor suplimentare, ci scoaterea la concurs a posturilor pentru întregirea normelor de personal.

„Fondul problemei: nu se mai poate opera după ora 15 decât prin voluntariat. O soluţie ar fi angajarea de personal şi organizarea lui în două ture care ar putea asigura o permanenţă. Eu şi doctorul Bică nu am primit niciodată un leu pentru nicio oră suplimentară. Şi nu ne interesează nici pe viitor să primim ore suplimentare. Nu am cerut ore suplimentare pentru nimeni” a declarat, marţi, Ionuţ Gobej, medic neuroghirurg, Spitalul Colentina.


Citește și:  Gabriela Firea bagă spitalul Colentina în comă

Apelul public al unui neurochirurg s-a lovit de reacția Primarului General care a spus că că în atribuţiile sale intră doar numirea managerului spitalului.


Secţia ATI a spitalului are 16 paturi pentru care ar fi nevoie de 43 de asistente. În acest moment sunt doar 16. În acelaşi timp, secţia ar avea nevoie de 23 de infirmiere, dar sunt numai şapte, iar minimum de medici necesar ar fi de opt, dar sunt doar cinci. Pe ştatul de personal al spitalului este un număr fix de posturi, aproximativ o mie.

„Odată cu numirea noii direcţii, am fost informată despre luarea deciziei acesteia despre neplata orelor suplimentare, neprelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată, motivaţia fiind lipsa de posturi temporare vacante, în condiţiile unei subnormări cumplite a acestei secţii de o treime din necesar. Am încercat, încă din date de 19 ianuarie, după numirea doamnei manager, să obţin o audienţă pentru găsirea unor soluţii, lucru care a fost posibil abia în data de 8 februarie. În discuţia avută cu doamna manager, mi-a spus că nu este atribuţia dânsei scoterea la concurs a posturilor, că nu va trimite nicio cerere către ASSMB şi se va hotărâ în consiliul medical dacă această secţie este sustenabilă”, a declarat Lelia Iliescu.


Citește și: Doi medici de la Spitalul Colentina vor fi cercetați disciplinar, după ce au denunțat o serie de nereguli. Ei ar putea rămâne fără loc de muncă

Medicii Ionuţ Gobej şi Dorin Bica de la Spitalul Colentina vor fi cercetați disciplinar, astfel că ei riscă să rămână fără contract de muncă. Decizia vine după ce consiliul medical s-a întrunit, luni după-amiaza, după ce ei au denunțat o serie de posibile nereguli. 


Medicul-şef a mai spus că această secţie a adus spitalului o creştere cu 17% a bugetului per ansamblu. Înfiinţarea unui ATI categoria întâi a fost obligatorie pentru ridicarea spitalului de la rang IV, la rang II, care a adus spitalului Colentina 2,8 milioane de lei. La fel s-a întîmplat şi cu secţia de neurochirurgie care a realizat 2,9 milioane de lei. Secţia de neurochirurgie a fost înfiinţată de cei doi medici, în 2014, după modelul celor din Paris, cu aceeaşi tehnologie şi aceleaşi performanţe, la cererea vechii conduceri a Spitalului Colentina.

„Am pus două condiţii atunci, anesteziştii să fie, în sală la ora 8, era o condiţie esenţială. A doua condiţie a fost să ne lase să facem o secţie exact ca la Paris şi nimic mai puţin. În nouă luni de zile, de la această propunere, secţia fost deschisă. În primul an, am făcut o sută de cazuri, în al doilea an, am făcut 300 de cazuri. Pe anul astă erau prevăzuţi ca un plan, 600 de cazuri. Secţia asta este impecabilă atât din punct de vedere tehnic, dar şi uman. Există nişte oameni acolo care stau peste program şi niciodată nu au venit să îmi ceară să le fie plătite orele suplimentare” a explicat Dorin Bică, medic neurochirurg, Spitalul Colentina.


Citește și: Reacția managerului de la Spitalul Colentina, în scandalul de la secția de neurochirurgie: Nu avem cadrul legislativ care să prevadă plata orelor suplimentare. Faptul că au fost plătite, în fostul mandat al domnului Andreescu, a născut semne de întrebare și trebuie să dea explicații

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat luni pentru AGERPRES că activitatea chirurgicală în această unitate medicală nu este afectată, precizarea acesteia venind în contextul în care neurochirurgul Ionuț Gobej a criticat lipsa de personal, dar și neplata orelor suplimentare.


Cei doi neurorchirurgi au cerut Primăriei Capitalei un milion de euro pentru deschiderea celei de-a doua săli a secţiei, dar şi alte nouă milioane de euro pentru celelalte secţii. Consiliul Medical al spitalului a hotărât cercetarea lor în comisia de disciplină, dar şi o expertiză profesională făcută de un grup de experţi neurochirurgi.

„Ţin să vă informez că am susţinut un examen de specialitate pe care l-am luat, am avut examene, concursuri pe posturi pentru secţia de neurochirurgie pe care le-am absolvit. Nu înţeleg de ce există această necesitate pentru că nu am auzit să se fi plâns cineva de malpraxis sau vreo problemă la vreunul dintre pacienţii noştri. Eu, personal, aştept să fiu evaluat de către această comisie. As vrea să întreb administraţia dacă astfel de acţiuni pot crea condiţiile normale unei activităţi chirurgicare complexe şi nu cumva pot dăuna actului medical” a declarat Ionuţ Gobej.


Citește și:  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, intervine în scandalul din Spitalul Colentina: În atribuţiile mele intră doar numirea managerului

Medicul neurochirug de la Spitalul Colentina, Ionuţ Gobej, a afirmat, luni, pentru Mediafax, că răspunsul managerului unităţii medicale în urma neregulilor semnalate a fost: “binele pacienţilor este o lozincă”.


În Consiliul Medical al Spitalului Colentina care a avut loc luni seară, s-a decis cercetarea celor doi medici în comisia de disciplină, aceştia riscând să primească de la o sancţiune la desfacerea contractului de muncă. Totodată, în spital a ajuns Corpul de Control al Primăriei şi un audit în vederea demarării unei anchete interne.


Citește și:  Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina susține că viețile mai multor pacienți sunt în pericol, din cauză că se fac operații doar până la ora 15.00. El îl acuză pe managerul unității medicale pentru situație, însă acesta neagă acuzațiile

Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina susține că, din cauza lipsei de personal la secția ATI, operațiile chirurgicale nu s-ar mai realiza după ora 15.00, astfel că viețile pacienților ar fi în pericol.


 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă